Všechny partie hrát na výhru aneb jak mladý český velmistr Jan Krejčí vyhrál hlavní turnaj na pardubickém Czech Open

Šachový folklor tvrdí, že Rusové na nabídku na remízu často odpovídali „My, Rusové, remízy neznáme!“, čímž vytvořili na své soupeře dodatečný psychologický tlak. Oponent pochopil, že žádný snadný půlbodík za rychlou bezkrevnou remízu nebude, že se bude bojovat tvrdě, na život a na smrt.

Stejně jako když nahluchlý mistr světa Tigran Petrosjan během partie vyndal z ucha naslouchací aparát. To znamenalo, že soupeře už nepotřebuje slyšet, že o remíze nebude ani uvažovat. „Když Petrosjan vyndal z ucha naslouchátko, věděl jsem, že stojím zle,“ vyprávěl mi jeden z jeho dávných soupeřů.

O víkendu skončil v Pardubicích hlavní turnaj letošního festivalu Czech Open, největší a nejsilněji obsazený otevřený turnaj, jaký si v České republice můžete zahrát. Zúčastnilo se ho letos 46 velmistrů a 62 mezinárodních mistrů, celkový počet hráčů se vyšplhal na 335 účastníků z 38 zemí. A překvapivě ho vyhrál mladý český velmistr Jan Krejčí, až 23. nasazený, když v závěrečném účtování o celý bod přeskočil stříbrného indického velmistra Abhijeeta Guptu a bronzového ruského velmistra Daniila Linčevského

Čtyřiadvacetiletý Jan Krejčí remizoval první dvě partie proti slabším hráčům, ale pak předvedl neuvěřitelnou šňůru sedmi výher v řadě. Zvláště cenné jsou tři výhry v posledních třech kolech proti ratingově silnějším soupeřům. V sedmém kole Krejčí porazil zkušeného českého velmistra Jiřího Štočka a v osmém a devátém kole indické velmistry G. Gopala a B. Lalitha.

Velmistr Krejčí dosáhl výborného výsledku již v poslední sezoně české extraligy družstev. Čím to, že se v poslední době tak zlepšuje, co mu pomohlo k pardubickému vítězství? „Nejvíc to, že jsem si řekl, že každou partii budu hrát na výhru, bez ohledu na to, s kým hraju a jaké barvy mám,“ odpovídal po turnaji Jan Krejčí.

Tato ruská šachová škola, kterou k dokonalosti dotáhl především fenomenální americký šachista Bobby Fischer, evidentně funguje. Kdo se chce v šachu zlepšit a začít vyhrávat, musí se přestat bát, nesmí přijímat remízy, natož je sám nabízet, a všechny partie bílými i černými musí hrát na výhru a bojovat až do konce. Podívejte se na rozhodující výhru velmistra Krejčího z pardubického turnaje. V osmém kole hrál s indickým velmistrem Gopalem a vítězství ho mohlo posunout do čela turnaje.

PAVEL MATOCHA

Krejčí Jan 2519 – Gopal G. n 2580 1:0

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*