Matové obrazce

Navara vyhrál rapid ve švýcarském Bielu, kde Karpov vypadl v prvním kole.

To musím respektovat, komentují kavárenští šachisté, když jim soupeř pohrozí matem a oni tomu musí zabránit. Mat totiž v šachové partii není jen víc, jak zní jiná blicařská průpovídka, mat je nejvíc. Když dáte soupeři mat, může si svůj časový náskok a materiální převahu naložit do lihu.

Ve švýcarském Bielu začal o víkendu rapid turnajem již 50. ročník tradičního šachového festivalu.

Kromě hráčů ze současné (David Navara a Pentala Harikrišna) či nedávné (Alexandr Morozevič) šachové špičky, nejlepšího Švýcara (Yannick Pelletier) a nejlepší šachistky světa (Chou I-fan) se ho zúčastnily i šachové legendy (Anatolij Karpov a Vlastimil Hort). A zatímco legendy nepřešly ani přes první kolo, český reprezentant celý turnaj vyhrál.

Několik rapidových partií v Bielu bylo zakončeno hezkým matovým obrazcem, dvě z nich měl na svědomí právě David Navara. Podívejte se, jak brutálně někdy končí i velmistrovské partie.

47. Vd6 Kdyby černý král mohl uhnout do autu, nějak cimrmanovsky na i-sloupec, dával by tím bílému nekrytelný mat. Jenže černý do autu nemůže, a tak se může nyní již jen vzdát, protože nemá jak zabránit matu, který sám dostane 48..Vxf6# Od matu mu nepomůže ani odevzdání věže 47…Vxh3+ 48. Kxh3 Kg5 49. Kg3 a brzy konec zvonec. 1–0.

Bílý má nejen napadeného jezdce, ale také mu hrozí dvoutahový mat (Dxf2 a Dg1#), jenže je na tahu a černý už nedostane příležitost se ani nadechnout:

45. Df8+ a Hort se vzdal, protože po 45…Kg5 by dostal od Inda mat 46.Dg7#. 1–0

Hrozbu matu 37. Vh8# mohl černý odvrátit pouze tahem 36…g5, ale ani to jej nezachránilo. Navara zahrál 37. Vg8 a Ind se vzdal, protože hrozí nejen 38. Jf5+ a 39. Vg7#, ale také 38. Vg7 a Vh8#, proti čemuž nemá obrany. 1–0

Vidět podobné matové obrazce už zdálky se hodí nejen v blickách a v rapidu, ale i ve vážných partiích. A na rozdíl od schopnosti manévrovat v suchých technických pozicích se v kombinačních zápletkách nemůžete vymlouvat na nedostatek talentu. Taktický postřeh se dá relativně snadno naučit, chce to jen vytrvalost v tréninku.

Šachovým začátečníkům může posloužit kniha Šachy od maďarského trenéra Lászlóa Polgára, který vychoval tři šachové velmistryně. Ve více než tisícistránkové bichli je více než pět tisíc diagramů k řešení, většina z úloh jsou maty prvním, druhým či třetím tahem.

Zkušenější šachisté mohou sáhnout třeba po knize nejstaršího žijícího velmistra na světě Jurije Averbacha Chess Tactics for Advanced Players nebo po práci izraelského velmistra sibiřského původu Lva Psachise Advanced Chess Tactics.

Festivalu v Bielu pokračuje tento týden uzavřeným velmistrovským turnajem, kde kromě některých hráčů z rapidu (Navara, Harikrišna, Morozevič) startují i další silní hráči (Bacrot, Ponomarjov, Lékó). Jak si povede Navara v desetičlenném pelotonu, můžete sledovat online každý den od 14 hodin na webu Chess24.com.

PAVEL MATOCHA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*