Přešťastné šachové léto

Ve čtvrtek 20. července, na Mezinárodní den šachu, se pokusíme o rekord, plánuje svaz.

Takový způsob léta zdá se mi přešťastný, řekne každý šachista na světě při pohledu na mapu a termínový kalendář letních openů v České republice. Sotva byste našli zemi s větší hustotou šachových turnajů as větším herním festivalem pro amatéry, než právě probíhá v Pardubicích.

Mezinárodní festival šachu a her v Pardubicích byl zahájen turnajem družstev, kterého se zúčastnilo téměř sedm set šachistů. Nejlepším ze 131 týmů byl Zikuda Turnov A, který tak obhájil loňské prvenství (snímek je z loňska). FOTO ČTK

Již 28. ročník pardubického festivalu šachu a her, který začal minulý čtvrtek a potrvá až do konce července, přiláká podle organizátorů na 3000 účastníků z více než padesáti zemí světa. Na otevřený velmistrovský turnaj v klasickém šachu je přihlášena i česká dvojka Viktor Láznička, na turnaj ve Fischerových šachách dokonce i česká jednička David Navara.

Chcete-li si zahrát nějaký šachový turnaj nebo si zasoutěžit v jiné deskové či karetní hře, neváhejte a do Pardubic se vydejte. Hledáte-li však něco komornějšího, ani to není problém. Na začátku prázdnin již proběhly turnaje v Klatovech (vyhrál Petr Neuman), v Praze (vyhrál Vojtěch Plát), v Českých Budějovicích (Tomasz Warakomski), ve Vsetíně (Eneasz Wiewior), v Brně (Tomáš Fojtík), v Krásné Lípě (Tomáš Buchcar), v Karviné (Alexej Kislinskij), v Hodonicích (Josef Kratochvíl), v Kunovicích (David Navara) a v Bouzově (Jan Krejčí), ale řada dalších bude teprve začínat.

V Praze právě odstartoval první ze tří turnusů Mezinárodní šachové dovolené a v Bezměrově mezinárodní šachový festival s turnaji pro dospělé i děti. V Liberci o víkendu začne Open Desko a v Prušánkách turnaj Podluží, o týden později vypukne Velká cena Tábora. V srpnu následují další tradiční turnaje Letní Praha, Olomoucké šachové léto, Jiráskův memoriál v Rakovníku, Open Staré Město či Pohár města Říčany.

Kompletní přehled letních šachových turnajů s kontakty na organizátory najdete na webu Praguechess.cz.

Nejdůležitější informaci k letošnímu šachovému létu jsem si nechal na závěr dnešní rubriky. Kdy je Mezinárodní den žen či Svátek práce, ví skoro každý. Ale víte, že existuje i Mezinárodní den šachu a že připadá na tento čtvrtek?

Slaví se 20. července, tedy v den, kdy v roce 1924 byla založena Mezinárodní šachová federace, která nyní sdružuje 181 národních federací a patří mezi největší a nejstarší mezinárodní sportovní federace na světě. Ustavení dne šachu navrhlo UNESCO a slaví se již od roku 1966.

Šachový svaz České republiky plánuje, že letos 20. 7. zapíše rekord v sehrání největšího počtu šachových partií v jeden den na různých místech ČR. Ve čtvrtek si díky tomu můžete přijít zahrát šachy s kamarády či simultánku s velmistrem na Pernštýnské náměstí v Pardubicích nebo Šachovo pivní turnaj do restaurace Ajeto v Novém Boru (na tomto turnaji se sčítají body za vyhrané partie a vypitá piva). Na lázeňské kolonádě Lázní Libverdy se budete moci podívat na ukázky partií šachových mistrů, ve Frýdlantu řešit šachové úlohy a v Praze si můžete přijít zahrát do Vršovic na zahrádku baru Klokan na otevřený trénink šachového klubu GROP.

Tak neváhejte a dejte si tento čtvrtek taky jednu šachovou partičku.

PAVEL MATOCHA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*