Kasparov se utká s Navarou

Bývalý mistr světa a nejlepší český šachista se zúčastní prestižního turnaje v St. Louis. Na divokou kartu.

S Kasparovovými nástupci na šachovém trůnu (Kramnikem, Ánandem a Carlsenem) se český velmistr David Navara již opakovaně střetl, zahrál si dokonce i s Kasparovovým předchůdcem Anatolijem Karpovem, ale s Garrim dosud nikdy. K jejich střetnutí však nakonec přece jen dojde.

Pikantní politický nádech budou mít Kasparovovy partie s Putinovým příznivcem Sergejem Karjakinem FOTO REUTERS

Jeden z největších šachistů historie Garri Kasparov, který před dvanácti roky ukončil svoji šachovou kariéru a vrhl se na politiku, si minulý rok zahrál v exhibičním bleskovém turnaji a letos se vrací do soutěžního šachu.

V americkém St. Louis se od 14. do 18. srpna zúčastní na divokou kartu třetího z turnajů série Grand Chess Tour. Deset supervelmistrů, mezi nimiž budou i Hikaru Nakamura, Fabiano Caruana, Višvánáthan Ánand či Sergej Karjakin, se utkají v turnaji rapid šachu a v bleskovém šachu.

Pikantní politický nádech budou mít Kasparovovy partie s posledně jmenovaným. Kasparov se v posledním desetiletí věnoval hlavně politice a proslul jako ostrý kritik Vladimira Putina. Naproti tomu Sergej Karjakin, původně ukrajinský velmistr, který před pár lety přestoupil do ruské reprezentace, je znám jako velký příznivec ruského prezidenta. Před pár dny se dokonce osobně setkali, aby Putin probral s Karjakinem budoucnost ruského šachu.

Šance šachového důchodce

Bude mít „šachový důchodce“ Kasparov proti mladíkům ze světové špičky šanci? Odpověď může naznačovat jeho loňské vystoupení na exhibičním bleskovém turnaji, kde jeho protivníky byli Fabiano Caruana, Hikaru Nakamura a Wesley So, všichni tři hráči z první světové desítky. Kasparov tehdy skončil až na třetím místě, jenže jen kvůli špatnému nakládání s časem, na pozice své soupeře spíše přehrával. Větší předturnajové rozehrání by mohlo hendikep „pomalé ruky“ výrazně snížit a veterán světového šachu může klidně hrát o stupně vítězů. V šachový kruzích se mluví o tom, že k tréninkovým zápasům si pozval Nigela Shorta a že přípravu na tento turnaj bere velmi vážně.

Pro české šachové fanoušky je fantastickou zprávou, že divokou kartu od miliardáře Rexe Sinquefielda, který šachové turnaje v St.Louis financuje, dostal i David Navara.

„Když jsem byl pozván do Saint Louis, velmi mne to překvapilo a potěšilo. Jsem rád, že si budu moci zahrát i s exmistrem světa Kasparovem, v to už jsem ani nedoufal,“ komentoval pozvání velmistr Navara.

Před pád dny vyšlo druhé vydání, opravené a doplněné, Navarovy knihy Můj šachový svět (objednat si ji můžete mailem na adrese prazska.sachova@gmail.com). „Text zde končí, ale má kariéra pokračuje. Jednoho dne skončí i ta, ale šachy tady budou nadále. Naše stará hra určitě nespasí svět, ale může nás sbližovat a poskytovat nám duševní potravu, odpočinek od všedních starostí i radost z tvorby,“ uzavírá velmistr Navara svoji knihu.

Držme mu palce, ať ze St .Louis přiveze dost materiálu pro její druhý díl.

PAVEL MATOCHA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*