Když žena mužům vládne

Mladá Číňanka Chou I-fan vyhrála uzavřený velmistrovský turnaj v Bielu

řed téměř sto lety pozvali organizátoři turnaje Karlovy Vary 1929 do proslulých lázní nejen tehdejší světovou špičku, včetně bývalého mistra světa Capablanky a budoucího mistra světa Euweho, ale i ženskou mistryni světa Věru Menčíkovou. Její mužští kolegové to doprovázeli mnoha úšklebky, bylo to poprvé, kdy žena hrála s muži ve významném šachovém turnaji.

„Pánové, ustavme Klub Věry Menčíkové, jehož členy budou všichni šachisté, které tato žena porazí,“ pobaveně navrhl před začátkem karlovarského turnaje vídeňský mistr Albert Becker. Věra Menčíková na turnaji dvaadvaceti účastníků skončila s velkým odstupem poslední, ale co čert nechtěl, ve třetím kole porazila posměváčka Beckera.

Ostatní účastníci karlovarského klání si nenechali ujít příležitost vídeňského mistra v té ostudě pořádně vykoupat a odhlasovali, že Albert Becker se stává na tři roky předsedou tohoto klubu, který sám prozřetelně založil. Členů klubu pomalu, ale jistě přibývalo, a když Max Euwe (pozdější mistr světa!) prohrál s Věrou Menčíkovou podruhé, byl jmenován doživotním předsedou klubu.

Za těch sto let se postavení žen v šachovém světě příliš nezlepšilo. V první světové stovce bývá vždy maximálně jedna žena a prohrát na šachovnici s „babou“ je terčem posměšků dodnes. Mladá čínská velmistryně Chou I-fan, v posledních letech suverénně nejlepší šachistka světa, však začíná porážet i velmi silné a zkušené mužské velmistry.

Před čtyřmi lety zvítězila v pražském zápase při ČEZ Chess Trophy 2013 nad nejlepším českým šachistou Davidem Navarou a od té doby se Klub Chou I-fan utěšeně rozrůstá. Jsou v něm i Alexej Širov, Alexandr Morozevič, Étienne Bacrot, Anish Giri či Pentala Harikrišna, a dokonce i světová trojka Fabiano Caruana. Minulý týden se čínské velmistryni podařilo zvítězit na silně obsazeném turnaji ve švýcarském Bielu, kde hrál i český reprezentant David Navara, jemuž se ale po vítězství v rapidu v hlavním turnaji vůbec nedařilo (skončil až 8. z 10 účastníků a poztrácel hodně bodů na ratingové listině). Chou I-fan získala 6,5 bodu z devíti partií (s půlbodovými odstupy skončili druhý Étienne Bacrot a třetí Pentala Harikrišna) a posunula se ze 100. na 72. místo světového žebříčku.

Do světové špičky má tedy Chou I-fan ještě daleko, ale zářezů na pažbě už má požehnaně. Minulý týden jich v Bielu opět několik přibylo a mezi nimi i jeden proti legendě arménského šachu Rafaelu Vaganjanovi. Podívejte se, jakým taktickým úderem ho sestřelila.

PAVEL MATOCHA

VAGANJAN – CHOU I-FAN
BIEL 2017

(viz diagram)

Pozice se zdá vyrovnaná a skutečně by byla, pokud by v ní černá neměla krásný taktický úder.

20…Sxg2!! 21.Kxg2 Dxd4 Oběť střelce byla jen zdánlivá, černá ho obratem dobírá zpět. Kdyby nyní bílý vzal dámu 22.exd4, po vidličce 22…Jf4+ by hned přišel o tu svoji a ještě si rozbil pěšcovou strukturu.

22.Dxg6 Dd5+ 23.e4 fxe4 24.Dxe4 Dg5+ 25.Kh1 Dxd2 Prach po přestřelce se usadil, černá má kvalitu víc a bílému zbývá jen pár šachů ze vzteku.

26.Dxh7+ Kf7 27.Dg6+ Ke7 28.Dxg7+ Vf7 29.Dd4 Df4 Hrozí dvoutahový mat, takže bílý musí vyměnit dámy a dále nebude mít co hrát.

30.Dxf4 Vxf4 31.f3 Vd4 32.Se4 Vd2 33.Vg1 Vc3 a bílý se vzdal. 0–1

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*