Transženy kontra FIDE

Absurdnost soutěžení žen a transgender žen (původně mužů) v jedné kategorii je každému naprosto zřejmá nejen v úpolových sportech a dalších, kde rozhoduje zejména fyzická síla, ale i třeba v tenise. Šachy mnozí považují za opačný extrém, za sport, kde i ženy a muži mohou soupeřit, a často se tak na otevřených turnajích i děje, tak proč vylučovat transgender ženy z ženských kategorií v šachu. Vždyť mozek mají muži a ženy stejný. Nebo snad ne?

Proč pak ale Mezinárodní šachová federace před nedávnem rozhodla, že trangender ženy nesmí soutěžit v ženských kategoriích? Muselo jim být jasné, že tento zákaz pro transgender ženy vyvolá velkou bouři a že progresivisté se do FIDE vášnivě opřou. Proč se tedy transgender žena nemůže stát šachovou mistryní světa mezi ženami?

Důvod je zřejmý při pohledu na ratingový žebříček. Elo rating se počítá šachistům i šachistkám stejně a ve většině turnajů i ligových zápasů hrají společně, takže se dá jednoduše srovnávat. V první světové stovce není ani jedna žena. Aktuálně nejlepší šachistka světa Hou Yifan je až na 127. příčce žebříčku a druhá žena (Ju Wenjun) až na 307. místě. Protože Hou Yifan se před několika lety rozhodla, že se bude více věnovat studiu na Oxfordu než šachu, tak mistryní světa žena je Ju Wenjun, tedy šachistka až ze čtvrté stovky ratingového Elo žebříčku.

Rozdíl v šachové výkonnosti mezi muži a ženami není jen mezi světovou špičkou, ale ve všech kategoriích – ať už porovnáváme různé věkové kategorie včetně malých dětí, nebo třeba různé národní žebříčky. Pokud by se tedy mužský šachista, který je až stý na světě, a tak bez jakýchkoliv reálných šancí se k zápasu o mistra světa vůbec probojovat, natož ho vyhrát, prohlásil za ženu, stal by se mistrem světa mezi ženami téměř jistě.

V reakci na kritiku tohoto rozhodnutí vzala FIDE lehce zpátečku, respektive prohlásila, že nejde o konečný verdikt, ten že přijde až za dva roky, po které bude Mezinárodní šachová federace situaci transgender šachistů a šachistek dále sledovat a analyzovat.

 

PAVEL MATOCHA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*