Exodus ruských velmistrů

Šachy patřily do výkladní skříně Sovětského svazu a souboj ruského mistra světa Borise Spasského s americkým vyzyvatelem Bobbym Fischerem patřil mezi ikonické bitvy studené války. Sovětská šachová škola byl pojem a většina mistrů světa 20. století byla ze SSSR. Rusko by na tuto éru rádo navázalo, ale to se mu nedaří a zjevně bude ještě hůř.

Válka na Ukrajině totiž vyvolala exodus ruských velmistrů. Mnozí z nich se nejen přestěhovali do jiné země, ale také změnili zemi, kterou reprezentují. V šachu je přestup mezi národními federacemi mnohem snazší než v jiných sportech, šachový velmistr může snadno hrát pod jinou vlajkou než pod vlajkou země, kde se narodil či kterou již dříve reprezentoval.

Seznam ruských velmistrů, kteří již nehrají za Rusko, musí dělat Kremlu vrásky na čele. Je hodně dlouhý: Nikita Vitjugov přestoupil do Anglie, Kirill Alexejenko do Rakouska, Sanan Sjugirov do Maďarska, Jevgenij Alexejev do Izraele, Vladimir Fedosejev a Anton Demčenko do Slovinska, Alexander Motylev do Rumunska, Pavel Tregubov do Francie, Maxim Čigajev do Španělska či Alexej Sarana a Alexandr Predke do Srbska.

Kromě výše zmíněných velmistrů i mnoho dalších ruských profesionálů emigrovalo. Podle analýzy editora webu ChessBase Andrého Schulze loni změnilo svoji národní federaci téměř 100 ruských šachistů a za prvních osm měsíců letošního roku to je další stovka hráčů.

Ratingově nejlepší a nejzkušenější hráči, jako jsou Jan Nepomňaščij, Sergej Karjakin či Alexandr Griščuk, sice stále zůstávají reprezentanty Ruska, ale ten exodus zejména mladých silných velmistrů musí být pro Ruský šachový svaz hodně znepokojivý.

PAVEL MATOCHA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*