Favorit koncovky je zkušenost

S mladým klukem do koncovky je oblíbené rčení zkušených hráčů z blicek s mladšími a slabšími soupeři. Jestliže v zahájení hodně záleží na paměti (jak hráč zná jedlotlivé varianty zvoleného zahájení) a ve střední hře často rozhodují kombinace a správný propočet, tak v koncovce se nejvíce projeví zkušenosti a cit pro figury.

Přesně tuto strategii zvolila světová jednička proti mladičkému indickému supertalentu ve finále Světového poháru, který skončil včera v Baku. V partii, na kterou se podíváme, je koncovka sice objektivně rovná, ale partie remízou neskončí…

39…Jh5 Černý jezdec směřuje na nádherné pole f4.

40.Kg1 Vidličku si bílý samozřejmě dát nenechá.

40…Jf4 41.Vd2 Vh3 42.a6? Po 42.Sd1 by pozice byla stále naprosto rovná, neboť po 42…Vc3 by bílý koně lehce pokryl 43.Vc2 a po 43…Vd3 by zase bezproblémově pokryl střelce 44.Vd2.

42…bxa6 43.Sa4 Vc3 44.Ja5 Jg5 Stačilo pár tahů a černý má vyhranou pozici, neboť má všechny tři figury super aktivní, zatímco bílé lehké figury jsou mimo hru a jeho král v matovém ohrožení.

45.Vc2 Jgh3+ 46.Kf1 Va3 Carlsen hrozí sebrat střelce na a4, ale hlavně dát mat na a1.

47.Jxc6+ Kf6 a bílý se vzdal. 0-1

Magnus Carlsen tak suverénně vyhrál Světový pohár, když ohrožen byl pouze ve čtvrtém kole mladým německým šachistou Vincentem Keymerem. Druhé místo si vybojoval Anand z Prahy, jak je přezdívaný indický velmistr R. Praggnanandhaa, a bronz Fabiano Caruana.

 

PAVEL MATOCHA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*