Nizozemské duo

Na prvním šachovém superturnaji letošního roku vedl až do posledního kola uzbecký velmistr Nodirbek Abdussatorov. Aby jej jeho pronásledovatel, domácí reprezentant Anish Giri předstihl, musel by nejen sám poslední kolo vyhrát, ale navíc by druhý nizozemský velmistr Jorden Van Foreest musel zároveň porazit Abdussatorova.

Obojí se stalo, a tak Anish Giri zvítězil na letošním turnaji ve Wijk aan Zee. Kromě poháru pro vítěze tam tento vtipný šachista, který pro šlehy na sociálních sítích nechodí daleko, získal i skalp světové jedničky Magnuse Carlsena a také světové dvojky Dinga Lirena.

Podíváme se na finále Giriho partie z toho rozhodujícího posledního kola, kde byl jeho soupeřem velmistr Richard Rapport.

Giri–Rapport
Wijk aan Zee 2023

Černého poslední tah 34…Kg7-g6 byla hrubá chyba, po uhnutí králem na osmou řadu by pozice byla stále vyrovnaná. Takhle má bílý příležitost partii rozhodnout taktickým úderem.

35.Vxd6! A Giri nezaváhal.

35…Kg5 Vzít věž samozřejmě Rapport nemohl, po 35…Dxd6?? by dostal mat 36.Dxf5#.

36.Vd5 De1+ 37.Kg2 Se7 38.Vxf5+ Kh4 39.Dg3+ Bílý mohl vynutit mat 39.Jg3 (hrozí 40.Vh5#) Sg5 40.Vd5 (hrozí 41.Jf5#) Vf4 41.Jf5+ Vxf5 (hrozbám 42.Dg4# či 42.Vd4# už černý nemá jak zabránit). Nicméně k vítězství stačí i tato výměna dam. Černý se vzdal. 1-0

Na rozdíl od Giriho turnaj nevyšel mistru světa Magnusovi Carlsenovi, který prohrál dvě partie (právě s Girim a Abdussatorovem) a přes mohutný finiš skončil až třetí.

 

PAVEL MATOCHA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*