Nepouštějte myš předčasně

Série online turnajů Champions Chess Tour, které se účastní nejlepší šachisté světa, začala tuto neděli. O kvalitě startovního pole svědčí i to, že na posledním místě byl po prvních pěti partiích bývalý vyzyvatel mistra světa Sergej Karjakin či že světová ratingová trojka Ding Liren byl až devátý.

Po prvním hracím dnu je na prvním místě nizozemský velmistr Anish Giri se 4 body z 5 partií a s půlbodovým náskokem před mistrem světa Magnusem Carlsenem a Davidem Antonem Guijarrem. Právě španělský velmistr, který v turnaji patří mezi outsidery (jeho rating jej řadí až na předposlední příčku v šestnáctičlenném startovním poli) je zatím největším překvapením. Podívejme se na kritické momenty z jeho partie s ázerbájdžánským velmistrem Tejmurem Radžabovem.

Radžabov – Anton Guijarro Champions Chess Tour 2020

Bílý obětoval dva pěšce za útok na černého krále. Hrozící postup pěšce na f6 pokryl černý tahem Vd6, ale bílému se kvalita (Jxd6) zdála málo.

35.Se3 Po dlouhém přemýšlení zahrál Radžabov tah, po němž jeho výhoda rychle vyprchá. Komentátor zápasu, zkušený maďarský velmistr Peter Leko ukázal, že bílý měl příležitost se blýsknout nečekanou obětí 35.Se7! Po čemž by černý ke své záchraně musel najít velmi neintuitivní obranný tah 35…Vh6, který při online přenosu neviděl nikdo z komentátorů. Pointou po automatickém dobrání 35…Vxe7 je krásná varianta 36.f6! Sxf6 37.Jxf6+ Vxf6 38.Dc8+ s matem.

35…c5 36.f6 g6 37.hxg6 hxg6 38.Jxd6 Dxd6

39.Sh6? Chyba, po které vezme otěže do rukou španělský velmistr. Přitom zde měl Radžabov ještě jednu příležitost zaperlit krásnou obětí, kterou divákům ukázala komentátorka Tania Sachdev: 39.Dxg6+! fxg6 40.f7+ Kf8 41.Sh6+ Ke7 42.f8D+.

39…Sxf6 Padá pěšec f6, chlouba bílé pozice, a černý svoji výhodu již nepustil a nečekaně si připsal celý bod.

Celou partii, stejně jako ostatní si můžete přehrát na serveru Chess24, kde také můžete dnes od 18 hodin sledovat dalších pět kol turnaje a vybrat si k tomu z tuctu komentátorských dvojic!

Z posledního kola prvního hracího dne stojí za pozornost i instruktivní poziční destrukce juniorské světové jedničky Alírezy Fírúzdži rukou mistra světa Magnuse Carlsena (Carlsen ničím nehrozil, ale Fírúzdža neměl co hrát) a také koncovka věž a střelec proti věži z partie Santoshe Vidita s Anishem Girim, která ukazuje rozdíl mezi teoretickou remízou a praktickou prohrou.

Na závěr dnešní rubriky ještě kuriozita z partie Jana Něpomňaščiho s Carlsenem, která ukazuje na jedno specifikum online šachu – mistr světa prohrál kvůli prstové chybě na myši.

Něpomňaščij – CarlsenChampions Chess Tour 2020

Mistr světa hrající černými kameny měl spoustu času a partii vyhranou na všechny způsoby. Chtěl dát šach dámou z pole b5, jenže pustil tlačítko myši o chvíli dříve…

38…Db4?? a okamžitě se vzdal. 1-0

PAVEL MATOCHA24

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*