Šachy budou na Eurosportu

Po tenisových grandslamech, cyklistických grandtour a světovém poháru ve sjezdovém lyžování získává televizní kanál Eurosport další top akci: Champions Chess Tour s rekordním cenovým fondem 1,5 milionu dolarů. Televize má nyní exkluzivní práva na vysílání těchto turnajů v modelu Live-on-demand pro 52 zemí světa včetně ČR.

Sérii Champions Chess Tour, která navazuje na letošní mimořádně úspěšnou Carlsen Chess Tour, organizuje tým mistra světa Magnuse Carlsena a bude se hrát na jeho platformě Chess24.com. Každý z deseti turnajů této tour bude na Eurosportu k dispozici s anglickým, německým, francouzským a španělským komentářem. První turnaj začne již 22. listopadu, druhý je naplánovaný na vánoční svátky (od 26. prosince do 3. ledna) a další poté budou od února každý měsíc až do finálového klání na přelomu září a října. Jediná přestávka v celé sérii je tedy v lednu, kdy se počítá s pauzou pro tradiční turnaj světové špičky ve Wijk aan Zee. Tento turnaj mezi písečnými dunami na pobřeží Severního moře se hraje ve druhé půlce ledna a nizozemští organizátoři i přes druhou vlnu covidu stále počítají s jeho uspořádáním klasicky v turnajovém sále.

Ale zpátky k šachu na internetu. Již prvního listopadu odstartoval online šampionát v rychlém šachu, který nejen díky účasti hráčů absolutní světové špičky, ale i díky svému formátu nabízí mimořádně dramatickou podívanou. Šestnáct velmistrů bojuje ve vyřazovacím systému v tříhodinových zápasech, které jsou vždy složeny z jeden a půl hodiny partií v tempu 5 min + 1 s, hodiny partií v tempu 3 min + 1 s a půl hodiny partií v tempu 1 min + 1 s.

Nejrychlejšímu z těchto temp, kde má hráč na celou partii jen jednu minutu s přídavkem jediné sekundy za každý provedený tah, se ne nadarmo říká Bullet Chess (bullet znamená kulka, střela). Podívejte se na to, je to skutečná střílečka na síti. Turnaj ve stejném formátu uspořádal před třemi lety Chess.com a tehdejší finále mezi Magnusem Carlsenem a Hikaruem Nakamurou sledovalo na YouTube více než 1,2 milionu diváků!

V prvních čtyřech zápasech šampionátu v rychlém šachu jsme byli svědky jednoho překvapení, kdy ruský velmistr Vladimir Fedosjejev (hrající pod jménem Bigfish1995) vyřadil jednoho z hlavních favoritů, juniorskou světovou jedničku Alírezu Fírúzdžu. Bylo to neskutečné drama. Fírúzdža v zápase od počátku prohrával, a když zbývaly do konce vymezeného tříhodinového času již necelé čtyři minuty a on prohrával 10:12, tak mu jeho soupeř předvedl, co to je sportovní chování. Fedosjejev v naprosto remízové koncovce místo tahů, které by na výsledku partie již nemohly nic změnit, ale spotřebovávaly by čas směrem k závěrečnému gongu, souhlasil s remízou. Tím získal íránský mladík v emigraci čas právě na dvě poslední minutové partie. A obě vyhrál! Po třech hodinách hry a dvou tuctech blicek se tak za vyrovnaného stavu 12:12 prodlužovalo. V nastavení stála bohyně Caissa při férovém ruském velmistrovi a ten po výsledku 15:14 postoupil do druhého kola. Spolu s ním již postoupili i Maxime Vachier-Lagrave, Wesley So a Magnus Carlsen, jež zcela zdemoloval dalšího íránského velmistra Parhama Maghsoodlooa 24:5. Komentovaný přímý přenos z šampionátu v rychlém šachu můžete sledovat několikrát týdně od 18 do 21 hodin. Dnes je volný den, zítra se utkají Něpomňaščij s Aronjanem a pozítří Nakamura s Martirosjanem.

PAVEL MATOCHA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*