Šampion Carlsen naštval fandy Liverpoolu

Šachový velmistr Magnus Carlsen se při vítězství na vlastním turnaji opřel do hvězdy fotbalového Liverpoolu Firmina

PRAHA Mistr světa Magnus Carlsen se plavil po Středozemním moři na luxusní jachtě, mnohonásobný přeborník Ruska Peter Svidler byl na chalupě a za okny mu běhali koně, světová trojka Ding Liren vypadal, že hraje v místnosti bez oken, ale to jen proto, že kvůli časovému posunu byla za jeho okny již tma. Tito tři a spolu s nimi dalších sedm velmistrů ze světové špičky hráli spolu uplynulý týden na dálku šachový turnaj miliondolarové série Magnus Carlsen Tour.

Každý byl někde jinde, ale ve čtyři hodiny odpoledne evropského času se všichni připojili k hernímu serveru Chess24.com, pustili webové kamery a začali hrát. Nejprve každým s každým sérii čtyř rapid partií a nejlepší čtyři postoupili do play off. Ve všech fázích dominoval jen jeden muž, a to nejen v šachovém turnaji.

Šampion Carlsen, který ve finále Legends of Chess rozdílem třídy porazil ruského velmistra Jana Něpomňaščiho, zvládl v průběhu tohoto turnaje zároveň bojovat i v soutěži Premier League Fantasy Football a také rozzuřit do běla rudé fanoušky Liverpoolu.

V Premier League Fantasy Football celou sezonu soutěžilo 7,6 milionu hráčů a Carlsen, velký fanoušek fotbalu, se umístil na úctyhodné jedenácté příčce. Přitom ještě před posledním kolem měl šanci na celkové vítězství, a proto si jedno kolo na šachovém turnaji Legends of Chess předehrával o čtyři hodiny dříve, aby měl poté čas sledovat přenosy posledního kola anglické fotbalové ligy.

Zábavné bylo jeho šachově-fotbalové vytrolení fanoušků Liverpoolu. Když se v průběhu šachového turnaje ptal reportér na zhodnocení dosavadního průběhu, Carlsen odpověděl: „Do rozhodujících šancí se dostávám jako Lewandovski a proměňuju je jako Firmino. Pro ty, kdo nesledují fotbal a Firmina, to znamená, že velmi špatně.“ A když se na něj na Twitteru sesypali fanoušci Reds, šachový velmistr následující den ještě přilil olej do ohně: „Mnoho lidí nepochopilo, co jsem říkal. Nechtěl jsem se dotknout obecných fotbalových schopností Firmina, ale jeho schopnosti proměňovat šance v góly. A to jsou statistická objektivní fakta. Mohu k tomu jen dodat, když jde o útočníka Liverpoolu a jeho fanoušci tak nesnášejí, když někdo kritizuje jejich hráče, že Firmino je statisticky jeden z nejhorších zakončovatelů mezi hráči v nejlepších evropských klubech. To jsou fakta, zde není moc o čem diskutovat.“

Ze čtyř turnajů série Magnus Carlsen Tour, jejíž celkový cenový fond je milion dolarů, se do srpnového velkého finále, kvalifikoval čtyřlístek Magnus Carlsen, Hikaru Nakamura, Daniil Dubov a Ding Liren. Vyvrcholení se bude hrát od 9. do 20. srpna na hracím serveru Chess24.com.

PAVEL MATOCHA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*