Supertalenti Finěk a Gažik

Republikové přebory v Čechách a na Slovensku se na rozdíl od oficiálních soutěží FIDE již hrají v normálních turnajových sálech

Zatímco FIDE všechny oficiální soutěže pro letošní rok zrušila a kvůli riziku koronaviru pořádá pouze online turnaje, ve střední Evropě se naštěstí situace vrací do normálu a šachisté od monitorů k plátnům se čtyřiašedesáti poli.

Minulý týden proběhlo mistrovství Slovenské republiky a tento týden začne mistrovství České republiky. Slovenské mělo formu uzavřeného turnaje deseti nejlepších šachistů, o český titul se letos bude bojovat v otevřeném turnaji.

Pojďme nejdříve na východ, kde osmnáctiletý Viktor Gažik dokázal něco mimořádného – vyhrál všech devět partií, a dosáhl tak na mistrovství Slovenska rating perfomance 3236 ELO. To se bude těžko komukoliv překonávat. Viktor Gažik prokázal, že má nejen velký talent, ale že je i velký hráč, ani ho nenapadlo dvě poslední partie jen zremizovat, což by mu také zajistilo titul.

Ostatně už před pěti lety vyhrál stejně perfektním skórem 9 z 9 mistrovství Slovenska do 14 let. Ratingově nejsilnější slovenský šachista, velmistr Ján Markoš, o něm tehdy napsal: „Viktor nehraje primárně na útok na krále jako většina jeho vrstevníků. Hraje riskantně, ale víc ho zajímá materiál a poziční výhody, útočení přenechává soupeři. A když se dostane pod útok, brání se chladnokrevně a přesně, jako kdyby mu bylo padesát, měl hypotéku na krku a doma čtyři pubertální děti, a tak už ho nic nemohlo rozházet. Jako by byl vnukem Tigrana Petrosjana.“ Tyto schopnosti a velký talent nepotvrdil Viktor jen letos mezi dospělými, ale mírou vrchovatou i loni mezi juniory, když vyhrál mistrovství světa do 18 let.

Ještě větším talentem pak je desetiletý Václav Finěk, který bude celý příští týden bojovat mezi dospělými na mistrovství České republiky. Finěk (ELO 2344) je ve své věkové kategorii s převahou 100 bodů světovou jedničkou a v kategorii do 12 let je už nyní světovou ratingovou trojkou. Co předvede na republikovém přeboru mužů, můžete sledovat od neděle každé odpoledne v přímém přenosu na webu Sachovyfestivalplzen.cz.

Mistrovství ČR se bude hrát v reprezentačních sálech Secese Plzeňského prazdroje od 23. do 31. srpna. V historii nejvyšších domácích šachových soutěží je to teprve podruhé, kdy se naši nejlepší šachisté utkají o prestižní domácí titul v Plzni. Poprvé to bylo v roce 1911, kdy plzeňská Měšťanská beseda hostila v Národním turnaji mistrovském nejlepší hráče českých, moravských a slezských krajů. Vítězem se tehdy stal jeden z nejlepších hráčů světa Oldřich Duras.

I po 109 letech bude v Plzni o titul mistra ČR bojovat česká jednička. Tím je v současnosti 27. hráč světa, pětatřicetiletý velmistr David Navara, s počtem devíti mistrovských titulů historicky nejúspěšnější šachista domácích přeborů. V cestě za desátým titulem mu budou stát nejen další čeští reprezentanti, velmistři Viktor Láznička (hráč č. 2 českého žebříčku), Jiří Štoček, Peter Michalík, Vlastimil Babula a nejmladší český velmistr a 23. hráč světového juniorského žebříčku Thai Dai Van Nguyen, ale také několik desítek dalších, byť ratingově již slabších šachistů.

PAVEL MATOCHA

Desetiletý Václav Finěk (vlevo) bude příští týden bojovat o český titul mezi dospělými, Slovák Viktor Gažik (18) už mistrovství Slovenska vyhrál se skóre 9 z 9 FOTO VLADIMÍR JAGR, ARCHIV VIKTORA GAŽIKA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*