Králka, běhoun a píšek

Výročí pěti let šachové rubriky v Lidových novinách v kontextu více než 150leté historie šachových sloupků v českém tisku.

Pátrání po starých šachových sloupcích v periodickém tisku je trochu detektivní prací a trochu hledáním pokladů. Když sběratel šachové literatury objeví nějaký dávný časopis s šachovou rubrikou, o níž dosud nikdo nevěděl, má stejnou radost, jako když hledač pokladů objeví zakopaný džbán plný starých dukátů a grošů, nebo jako když historik objeví dosud neznámý dokument, relevantní pro oblast jeho bádání.

 

OBÁLKA SPORTOVNÍHO TÝDENÍKU (1924)

Minulý měsíc se na mě usmálo štěstí v brněnském antikvariátu Apokryf. Natrefil jsem na svázaných prvních šest čísel časopisu Slavia – sportovní týdeník, který vycházel v roce 1924 v Brně a zřejmě jen pár měsíců a ve velmi malém nákladu. V každém vydaném čísle byla i půlstránková šachová rubrika, o jejíž existenci nevěděl nikdo z oslovených šachových historiků a sběratelů šachové literatury, ani není uvedena v žádné dostupné sekundární literatuře. Ostatně o časopise není žádných zmínek ani na internetu. Rubrika ve sportovním týdeníku byla zajímavá a i hezky graficky vedená a je v ní například uvedená dosud neznámá šachová partie Teller–Molisch z mistrovství Brna 1924.

Pravidelné šachové rubriky v tisku byly prvními informačními zdroji šachistů, specializované šachové časopisy následovaly až o několik desetiletí později. První šachová rubrika v českém periodickém tisku začala vycházet v roce 1863 v brněnském měsíčníku Besídka čtenářská a o rok později následovaly dvě další – v Nerudově týdeníku Rodinná kronika a ve čtrnáctideníku Zlatá Praha.

Tehdy se ještě dámě říkalo králka, jezdci koník, střelci běhoun a pěšci píšek. Ale pravidla šachová byla už několik století stejná jako nyní, a tak i pro dnešní čtenáře je zajímavé a inspirativní starými rubrikami listovat. Většinou obsahovaly diagram s úlohou a krátké zprávy z šachového dění, někdy i celou komentovanou partii.

Na ukázku si vezměme první rubriku, která vyšla ve Zlaté Praze, protože právě tato byla nejslavnější a vycházela nejdéle. Zlatá Praha se šachové hře věnovala v letech 1864–65 a pak 1885–1929. Prvního ledna 1864 vyšla ve Zlaté Praze tato trojtažka Johna Browna, kterou si můžete zkusit vyřešit.

Bílý dá mat 3. tahem

Autor soupisu české šachové literatury z let 1806–1945 zdokumentoval přes dvě stě různých šachových rubrik a další desítky by jich přibyly za poválečných 75 let, které Karel Mokrý již nemapuje.

Rubrika, kterou právě čtete, slaví páté výročí a rozhodně má na co navazovat. V Lidových novinách totiž respektovaná šachová rubrika vycházela dlouhá desetiletí – v letech 1905 až 1914 a potom 1922 až 1952 – a byla velmi obsáhlá, někdy rozsahově zabrala i celou novinovou stranu. Postupně ji vedli Stanislav Trčala, Zdeněk Mach, Amos Pokorný, Jiří Lendl a Karel Průcha, vše velká jména českého šachu. Inspirativním počinem je, že ve dvacátých letech dvacátého století vyšly otisky některých ročníků šachových rubrik jako samostatné brožované publikace.

PAVEL MATOCHA

Šachová rubrika v časopise Slavia

Řešení úlohy

1.Dc2!

1…Sf1 2.Jc5 Sxc4 (2…Sd3 3.Dxd3#; 2…Sd2 3.Jb3#) 3.Db2#

1…Se4 2.Db2+ Kxd3 3.Je5#

1…Ke4 2.Je1+ Kd4 3.Dd3#

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*