Carlsen jen kroutil hlavou, zdolal ho íránský mladík

OSLO/PRAHA Šestnáctiletý íránský šachový zázrak Alírezá Fírúzdža šokoval ve finále Banter Blitz Cupu, když se mu povedlo porazit mistra světa Magnuse Carlsena. Devětadvacetiletá norská hvězda po zápase označila tento duel za zdaleka největší výzvu ve své bohaté kariéře.

Alírezá Fírúzdža porazil norského velmistra 8,5–7,5 ve finále online turnaje v bleskovém šachu – hráči mají v této variantě hry na rozmyšlenou v každé partii dohromady tři minuty. Vzhledem k nedostatku času tak může být blesková hra plná taktických a strategických chyb nebo nepřesností, díky čemuž je ale velmi divácky atraktivní.

To se potvrdilo také při souboji téměř neporazitelného norského fenoména s jeho mladým íránským vyzývatelem. Fírúzdža před startem duelu nebyl rozhodně neznámým hráčem, vždyť je druhým nejmladším šachistou historie, který překonal hranici 2700 bodů ve světovém žebříčku Mezinárodní šachové federace. Lepší byl v tomto ohledu pouze Číňan Wej I, který ji zdolal už coby patnáctiletý. Také proto se na tento duel Carlsen svědomitě připravoval. A respekt k mladíkovi ukázal i po zápase.

„Dobrá hra, Alírezo! Jsi úžasně silný, já jsem zápas odehrál hodně špatně, jsem z formy. To ale nic nemění na tom, že si tento talent zaslouží plnou pozornost, hrál skvěle,“ pronesla světová jednička, která má občas problém zvládat psychicky prohry.

Tentokrát ale ukázal Carlsen velkou dávku fair-play.

I přes chválu svého slavného rivala zůstal šestnáctiletý Íránec při vítězném rozhovoru skromný.

„Zápas byl nesmírně vyrovnaný. Potřeboval jsem pouze trochu štěstí a využil jsem chyb soupeře,“ řekl Fírúzdža, jenž se momentálně vyšplhal už na 21. místo světového ratingu a výhrou v turnaji získal finanční prémii 14 tisíc dolarů (přibližně 350 tisíc korun).

Skvělou zprávou pak budiž, že se oba brzo utkají znovu. Už 20. dubna se proti sobě postaví na uzavřeném turnaji, který organizuje právě Magnus Carlsen.

Na něm se představí vedle obou nových ostře sledovaných šachových rivalů dalších šest velmistrů, celková dotace pak je parádních 250 000 dolarů (zhruba 6,4 milionu korun).

Šachisté byli jedni z posledních, kteří spolu soupeřili na mezinárodní scéně tváří v tváři současné pandemii koronaviru SARS-CoV-2 navzdory.

Až do 26. března se v ruském Jekatěrinburgu hrál Turnaj kandidátů, ze kterého měl vzejít další vyzývatel pro mistra světa Carlsena. Zápas o světový titul, který Nor obhájil už třikrát, naposledy v dramatické bitvě proti Američanovi Fabianu Caruanovi, se měl uskutečnit na podzim. Už teď je téměř jisté, že se termín posune.

Výhodou pro šachisty ale budiž, že mohou formu průběžně ladit nejen skrze online turnaje, ale i různé jednotlivé partie.

DAVID AKO

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*