Klíčové omyly z Wijku

Po novoročním klidu první půlky ledna se šachový kolotoč už zase roztočil v hodně zběsilém tempu

Ju Wenjun a Alexandra Gorjačkina odehrály zápas o titul mistryně světa (v zápase na 12 partií čínská velmistryně titul obhájila až v tie-breaku), na Gibraltaru odstartoval jeden nejlépe obsazených otevřených turnajů roku (startuje na něm i český reprezentant David Navara, jehož výkony prodrobně sleduje facebookový profil Chess Café) a ve Wijk aan Zee skončil první letošní superturnaj.

Právě na holandský turnaj s účastí světové špičky se dnes podívejme podrobněji. Mistr světa Magnus Carlsen měl tradičně velmi vlažný start, kdy sbíral jen půlku po půlce a ještě i za ně mohl být občas vděčný. Například v duelu s bývalým mistrem světa Višvánáthanem Ánandem byla norská superstar ruplá a zdálo se, že ho snad více zajímá, aby dotáhnul ke světovému rekordu svoji šňůru vážných partií bez prohry (což se mu i podařilo), než vítězství v turnaji.

Veterán startovního pole současnou ratingovou jedničku přesvědčivě přehrál a ještě před posledním tahem měl vyhranou pozici.

54.Vc1? a partie končí remízou, protože po 54…Kf8 již bílý nemá jak vyhrát. Bílý přitom mohl vyhrát po krásném tahu 54.Vb4!, jehož pointou je, že černý nejen nemůže sebrat pěšce, protože po 54…Jxc7? 55.Vc4 by přišel o kvalitu, ale ani se nemůže přiblížit králem jako v partii. Po 54.Vb4! Kf8? totiž přijde brutální 54.Jd6! s dalším Vb8.

Famózně naopak odstartoval šestnáctiletý Alíreza Fírúzdža, jemuž jsme se v LN letos již dvakrát věnovali. Fírúzdža po osmém kole turnaj vedl, a to společně s Fabianem Caruanou, proti kterému velmistr Ánand spáchal ještě větší harakiri než proti Carlsenovi. I proti světové dvojce měl Ánand vyhranou pozici, a to ještě jednodušeji než proti Carlsenovi, ale dokonce ji ještě prohrál.

Caruana – Ánand
Wijk aan Zee 2020
(viz diagram vpravo)

44…Kf6 Přesvědčivě a snadněji vyhrávalo 44…Jb3 45.Sxf5 Vd5!, ale tah králem utíkající z potenciální vidličky Je6 výhru nevypouští.

45.Sd7 Je4+ 46.Jxe4 fxe4? Nutné bylo nejdřív sebrat nebezpečného pěšce 46…Kxf7 a figuru si vzít o tah později – bílý nezvládne utéct oběma lehkými figurami, které má napadené.

47.Se8 Ke7 48.Ke3 Vb8 49.Sxa4 b5 Proč nevzal aspoň teď toho pěšce Kxf7?

50.Sb3 Pozice je již remízová, černý už nemá jak kvalitu zužitkovat v celý bod. Ale že to Ánand ještě prohraje?

50…Va8 51.Ke4 Vxa3 52.Se6 Va1? A další chyba a po ní je černý již prohraný. Remízu drželo b4, případně Va6 nebo Va4.

53.d5! Vf1 54.d6+ a černý se může vzdát.

Pro šestnáctiletého velmistra Fírúzdžu přišly okamžiky pravdy v devátém, desátém a jedenáctém kole, kdy čelil prvnímu a druhému hráči světového žebříčku a také bývalému mistru světa. Všechny tři prohrál. Za přehrání zvlášť stojí partie proti Carlsenovi, který rozehrál španělskou s cílem nechat na desce co nejvíce figur a ve strategicky komplikované střední hře svého nezkušeného soupeře přehrát, a přesně to se i stalo. Tak Firúzdža pohřbil skvěle rozehraný turnaj.

Naopak na vítězné vlně jel Fabiano Caruana, který po neuvěřitelném bodu z partie s Ánandem začal další body sbírat velmi uvěřitelně a nakonec turnaj ve Wijk aan Zee vyhrál s 10 body ze 13 partií a s dvoubodovým náskokem před Magnusem Carlsenem.

PAVEL MATOCHA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*