Jak Pozlovice (ne)porazily Slavičín aneb Slavičín – Valašské Klobouky 4,5 – 3,5

V sedmém kole krajské šachové soutěže se kromě zápasu Brumov – Vizovice 5 : 3 odehrálo také druhé derby Slavičín – Valašské Klobouky. I přes velké problémy se nakonec podařilo Martinu Haboňovi sestavit celkem konkurence schopné družstvo, které mělo určitě navíc než na těsnou prohru 3,5 : 4,5.  

Zápas začal krátce po deváté hodině a za Valašské Klobouky letos podruhé nastoupili tři hráči z Pozlovic. Na druhé šachovnici Roman Hlavička, na čtvrté René Lekeš a na osmé Josef Cholasta. Všichni tři jsme měli bílé kameny. Já jsem svou partii proti aktuální slavičínské „elové“ jedničce Lukáši Řehákovi začal velmi aktivně. Soupeře evidentně zaskočila volba skotské hry. Na můj čtvrtý tah spotřeboval skoro 25 min. V partii jsem stál velmi dobře (počítač ukázal rozmezí +0,85 až +1,15) až do 15. tahu. Viz. diagram

 

Pokud budeme brát počítačové analýzy jako pravdivé, tak zde šlo zahrát buď 15. Jd5 nebo také 15. f5.

Místo toho jsem zahrál pasivní 15. De3, což ještě není chyba, ale pravdou je, že tady někde se partie začala otáčet ve prospěch zkušenějšího Lukáše Řeháka. Vše jsem dovršil nekorektní výměnou věže za bělopolného střelce. Po této výměně to se mnou začalo jít rychle z kopce a za chvíli jsem už stál na prohru. Je to škoda, protože jsem měl velkou šanci uhrát alespoň remízu. Nicméně musím sportovně mému soupeři pogratulovat k výhře. Také Pepa Cholasta měl partii rozehranou dobře. Je škoda, že se dopustil taktické chyby po dobrání černého jezdce králem na f2 si nevšiml, že mu soupeř může dát šach dámou a dobere nekrytou věž, čímž také rozhoduje partii. Nejlépe dopadl René Lekeš. Po velmi divoké partii se nakonec dostává do remízové koncovky, ačkoliv má střelce a pěšce proti samotnému králi. Potíž je v tom, že jeho střelec měl opačnou barvu než pole proměny pěšce, což je remíza. Viz. Diagram

V odkazu níže uvádím celou partii Hlavička – Řehák ve formátu pgn. Jen se omlouvám za závěr partie, protože nevím jestli tam není nějaká chybička v předposledním tahu?

Roman Hlavička 1669 – Lukáš Řehák 1919 0 : 1 pgn

Ještě jsem stačil trochu sledovat partii Martina Haboně s panem Josefem Svitákem. Myslím, že Martin stál docela dobře – možná jednu chvíli lépe, ale nakonec jsem viděl jak po taktické kombinaci zůstala panu Svitákovi věž navíc – takže si připsal veledůležitý bod. Na první desce se přetahoval Milan Janček v taktické bitvě s Jarkem Bistrým – partie nakonec skončila remízou. Na páté šachovnici remizoval pan Ladislav Zůbek s Ondřejem Fibichem. Pan Jaromír Bistrý st.  krásně porazil Jonáše Pláška, také pan František Martášek skvělým manévrem po hrubce soupeře získává jezdce a poráží tak Mariána Coufalíka. 

Co dodat závěrem. Předně musíme opravdu sportovně poblahopřát soupeři k vítězství. Na druhou stranu si však myslím, že dnes jsem měli velmi blízku k bodovému zisku. Možná vůbec nejblíže, ze všech dosavadních zápasů. Do konce ještě zbývají čtyři kola a nám nezbývá už nic jiného než se pokusit o malý zázrak a v krajské soutěži se zachránit.

 

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*