3. kolo RPZL ŠO SK Pozlovice – ŠO Brumov-Bylnice B 2 : 3

V dnešním zápase proti Brumovu jsme nastoupili v „elově“ nejsilnější možné sestavě. Výsledky na šachovnicích (kromě první) však tomu neodpovídaly.Zápas, který jsme mohli a měli vyhrát – nakonec prohráváme. Dnes bych nechtěl hodnotit partie mých spoluhráčů, ale hlavně tu svoji, která jak se zdá rozhodla o tom, že si z dnešního šachového utkání nepřipíšeme žádný bod. Nastoupil jsem proti soupeři, který má elo o více než 400 bodů nižší než já. Z minulosti jsem  však věděl, že hraje docela dobře, což dokázal i dnes při koncovce naší partie. Bohužel jsem v 13. tahu nenašel (i díky sobotním skoro 40ti kilometrům v „nohách“) téměř jistě vyhrávající tah. Místo silného 13… Jxe4

y

jsem zahrál velmi slabé 13 … d5 a od té doby jsem tahal v partii za kratší konec a až do konce mi nezbývalo nic jiného než odrážet soupeřovy útoky a stále se bránit. Kdybych však našel tah 13… Jxe4, tak by se bílý ihned ocitl v nesnázích a ztrácel by minimálně jednoho, ale možná i dva pěšce. Totiž po 14. Jxe4 teprve teď mělo přijít 14… d5 a je jasné, že jezdec musí jít na f6 a šachovat mého krále jinak ztrácí dámu.

A po vynucené výměně na f6  15. Jf6+  Sxf6 a ústupu bílé dámy  16 Dd2 přijde opět velmi silný a nepříjemný  16. …. d4 

Je zřejmé, že soupeř by po několika tazích ztratil i dalšího pěšce a partie za černého by byla určitě o hodně lepší než za bílého.

 

Josef Holba 1258 – Roman Hlavička 1659 1:0 pgn

Nicméně obecně platí, že z prohrané partie se člověk naučí více než z partie vyhrané, tak dnes odpoledne nebo navečer i přes veškeré špatné pocity z dnešní prohry je nutné partii rozebrat, abych příště mohl tuto kombinaci najít a nekomplikovat si tak život. V každém případě bych rád mého soupeře i pochválil zvláště za skvěle odehranou koncovku – kde mi nedal žádnou šanci a ani příležitost na nějaký větší odpor.

Za dva týdny hrajeme ve Zlíně a věříme, že rychle napravíme dojem z dnešního nepovedeného zápasu. Soupeři však sportovně blahopřejeme k výhře a už teď se těšíme na příští zápas.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*