One-man show

Magnus Carlsen vystoupil z Norské šachové federace a založil vlastní šachový klub

Kamarád z Vídně mi před časem poslal hezké tričko s portrétem šachového mistra světa a nápisem „No Magnus – no party“, které přesně vystihuje současné postavení velmistra Carlsena v šachovém světě. Každý turnaj bez něj je poloviční a při každé párty či hře se on stává hvězdou večera.

V indické Kalkatě právě probíhá turnaj Tata Steel v rapidech a v bleskovém šachu a po rapidové části je suverénně v čele světová jednička Magnus Carlsen, když v devíti partiích ani jednou neprohrál, třikrát remizoval a šestkrát vyhrál. Jeho soupeři přitom byli jen hráči světové špičky jako Ding Liren, Anish Giri, Levon Aronjan či Višvanáthan Ánand.

Protivníky v Kalkatě Magnus bije i v blickách, které začaly včera a dohrávají se dnes od 9.30 našeho času (online přenos můžete sledovat na webu Chess24.com). Kromě šachu byl ale hlavní hvězdou i na zahájení kriketového zápasu Indie s Bangladéší a těsně před startem turnaje si šel na terasu zahrát s fotbalovým míčem a svým sekundantem o zeď a poté ještě skupině novinářů a indických fanoušků předvedl, jak hezky umí s míčem driblovat.

Minulý týden mi na jednom velmi povedeném večírku velmistr Sergej Movsesjan ukazoval, že v herní aplikaci Fantasy Premier League je i velmistrovská skupina. Ve hře si každý postaví svůj virtuální fotbalový tým, do kterého si vybere jakékoli hráče z nejvyšší anglické soutěže, přičemž omezení ve výběru je dané výší rozpočtu na nákup hráčů. Můžete si třeba koupit ty nejlepší útočníky, ale pak už nebudete mít dost peněz ani na průměrné stopery. Zvažujete poměr cena/výkon a snažíte se postavit co nejlepší tým. Body do soutěže potom získáváte podle toho, jak vámi vybraní hráči v reálu v zápasech Premier League hráli.

Velmistr Movsesjan je aktuálně ve Fantasy Premier League na druhém místě před desítkami dalších velmistrů a velmistryň. A hádejte, kdo je první? Ano, Magnus Carlsen, a to s velkým náskokem sta bodů. „Je nejlepší, nejchytřejší, nemůže se to svést na náhodu,“ skládá mu velmistr Movsesjan kompliment.

Magnus chce být nejlepším ve všem, co dělá, a často i je. Kromě skvělého strategického uvažování vyniká také bojovností. Ví, že jednou prohranou bitvou neprohrává ještě celou válku. Tak nyní bojuje proti své domovské Norské šachové federaci, ze které tento měsíc dokonce na protest vystoupil. Norsko tak třeba pro olympiádu přichází o svého nejlepšího hráče.

Spor začal na začáku letošního roku, když konsorcium sázkařských společností Kindred nabídlo Norské šachové federaci pět milionů eur za to, že šachisté jim pomohou lobbovat za ukončení norského státního monopolu na hazardní hry. Magnus Carlsen spolupráci s Kindred podporoval, jenže Norská šachová federace tu štědrou nabídku odmítla.

Aby mohl s federací účinněji bojovat, založil si Carlsen v Norsku svůj šachový klub – Offerspill Sjakklubb (přeložit se to dá jako „oběť hry“ či přímo „oběť hazardu“), který se okamžitě stal největším v zemi, když se do něj během prvních pár hodin přihlásilo 3400 členů.

Na příštím kongresu Norské šachové federace tak bude Magnusův klub disponovat nejvyšším podílem na hlasovacích právech a pravděpodobně lehce převolí její vedení.

Áčko Offerspill Sjakklubbu přijali do norské druhé ligy a těsně před odletem do Kalkaty nastoupil za něj ke dvěma partiím i velmistr Carlsen. Sázím, že i tuhle hru proti vlastní federaci a ve prospěch sázkařkých firem Magnus vyhraje.

 

PAVEL MATOCHA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*