Valašská Bystřice – Valašské Klobouky 6:2 zlínská krajská soutěž východ 2019/2020 1. kolo

Podobně jako v letech minulých jsme po sestupu do regionálního přeboru přemýšleli jestli budeme opět hostovat za ŠO Valašské Klobouky? Jelikož jsem v tomto oddílu začínal svou šachovou „kariéru“ ( mimochodem svou první partii jsem sehrál proti panu Jaromíru Bistrému st. v pátek 17. 11. 1989 ), tak jsme se s Rendou Lekešem a Pepou Cholastou domluvili, že letošní sezonu kromě zápasů v našem regionálním přeboru odehrajeme také ve Valašských Kloboukách. Navíc se do sestavy našeho týmu vrátili po více než 20ti letech pan Karel Fusek a František Martášek, se kterými jsem odehrál svůj první soutěžní zápas na podzim roku 1989 se Štítnou nad Vláří a kde navíc moje partie proti panu Švédovi rozhodla o našem vítězství 4,5:3,5, což bohužel neplatilo ve Valašské Bystřici. Ale pěkně po pořádku. Začátku zápasu předcházelo krátké školení ohledně změny časového limitu na partii a pak se začalo. Svou partii proti Josefu Peterkovi jsem rozehrál velmi dobře a po soupeřově hrubé chybě v 18. tahu jsem stál stoprocentně na výhru. Bohužel jsem se dopustil ještě většího a nepochopitelnějšího „blunderu“ než soupeř. Tímto jsem prakticky daroval svému protihráči výhru na zlatém podnosu. Ostatně posuďte sami:

Josef Peterka 1842 – Roman Hlavička 1659 1:0 pgn

Nezbývá mi nic než se zaměřit na koncovky partií a pořádně se soustředit, aby se už podobné situace neopakovaly. 

Výsledek zápasu sice jednoznačně vyznívá pro domácí, ale pokud bych partii vyhrál, tak bychom určitě průběh zápasu mohli  alespoň trochu zdramatizovat. 

Ještě bych napsal několik řádků k jednotlivým šachovnicím:

Na první desce odehrál Radim Orsák vyrovnanou partii a poté co mu Zbyněk Pyš nabídl remízu se rozhodl tuto nabídku přijmout. Velký návrat do šachových soutěží zažil i jeden z nejlepších (a elově nejsilnější ) „klobuckých“ hráčů Karel Fusek. Jeho soupeřem na druhé šachovnici mu byl Igor Jasný. Dlouho byla pozice vyrovnaná, ale nakonec rozhodlo jedno tempo o výhře pana Jasného. Vojta Fojtů také přijal nabídku remízy. Martin Haboň na páté šachovnici bojoval jako lev. Škoda, že nemám k dispozici jeho partii. Závěr partie Martin Haboň –  Jiří Břoušek byl velmi poučný a zajímavý. Renda Lekeš na šesté desce svého soupeře Petra Sewiolu přehrál a zaslouženě bral vítězství – bohužel naše jediné. Další velký návrat do světa šachu zažil pan František Martášek, který odehrál na sedmé šachovnici dobrou partii, ale zkušený hráč pan Jaroslav Sušeň byl nad jeho síly. Na poslední desce paní Hana Obšívačová porazila Pepu Cholastu na čas i když je pravda, že Pepa musel čelit velkému tlaku a pokud se nemýlím, tak také neměl rošádu. Nakonec však rozhodl fakt, že mu spadl praporek. Ač se celkový výsledek  může zdát krutý, je určitě na čem stavět. Herně se nám některé pasáže vydařily, ale ta koncovka….. Navíc ještě zbývá deset kol, tak musíme zabojovat a to nejlépe již v příštím domácím utkání, kdy přivítáme na domácí půdě šachisty ze Zubří.

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*