Bláznivý podzim

Na obřím turnaji na Manu zatím propadá mistr světa Carlsen.

Na ostrově Man v Irském moři probíhá nejsilněji obsazený švýcarský turnaj všech dob. Prvními dvěma nasazenými jsou i první dva hráči světového žebříčku Magnus Carlsen a Fabiano Caruana. V turnaji startuje 21 hráčů s ratingem nad 2700 elo a jediný český reprezentant, seniorský mistr světa Vlastimil Jansa je až na 135. příčce startovní listiny. Kromě velmistra Jansy má hlavní město Praha na turnaji ještě tři želízka v ohni. V Praze žijí a na Isle of Man nyní startují i Sergej Movsesjan (Arménie), Pentala Harikrišna (Indie) a Max Rodshtein (Izrael). Vítěz tohoto turnaje získá kromě peněz, cti a slávy i vstupenku do turnaje kandidátů mistrovství světa.

Česká jednička David Navara akci na Manu vynechává, protože by jinak hrál v rozmezí dvou měsíců pět velmi náročných turnajů v řadě. I tak bude následující měsíc prakticky pořád na cestách. Ve druhé polovině října a první polovině listopadu jej totiž čeká mistrovství Evropy družstev v Batumi, FIDE Grand Prix v Hamburku a Evropský klubový pohár v Černé Hoře.

Poslední čtvrtletí letošního roku je pro top hráče vražedné – kromě výše zmíněných turnajů je třeba připočítat Grand Chess Tour v Bukurešti a v Kalkatě, London Chess Classic a závěrečný díl Grand Prix v Tel Avivu – a akorát začnou Vánoce.

Vraťme se ale na ten aktuální turnaj na ostrově mezi Anglií, Skotskem a Irskem. Po čtyřech kolech, ve kterých o překvapení nebylo nouze, jsou na prvních místech se 3,5 body velmistři Wang Hao, Fabiano Caruana, Luke McShane a Parham Maghsoodloo. Podívejme se na závěr ostrého souboje současné světové dvojky s bývalou světovou dvojkou.

Pozice je sice podle počítače vyrovnaná, ale pro bílého je velmi nebezpečná a k remíze pro něj vede jen úzká přesná cesta, ze které Širov sešel.

48.g6? Nutné bylo 48.Dd7! S ideou přehodit dámu a střelce na diagonále a2-g8, například 48…d2 49.Sb3.

48…d2 49.Sf7 Ve2 50.Dd3 Vh2 51.Df3 Vg2 52.Dd3 Db8! a bílý se vzdal. 0-1

Mistr světa a světová jednička Magnus Carlsen je se 2,5 body na průběžném až 34. místě, když dokázal vyhrát pouze jednu partii. Podívejme se na jeho partii ze čtvrtého kola, kde byl zcela prohraný.

ěloruský velmistr svého slavného soupeře naprosto přehrál a díky pěšci na sedmé řadě je jeho pozice vyhraná.

30.Jxc5 Lepší než brát pěšce bylo zesilovat tlak s hrozbou protlačení pěšce d7 na pole proměny: 30.Vf5! c4 31.Ve5! Sf8 32.dxc4 bxc4 33.Ve6! jako po schodech lezla věž a nyní by černý musel dát dámu za věž nebo věž za pěšce, protože již nezvládne krýt pole e8 před vpádem věže a následné proměnění pěšce v dámu.

30…Sxc5 31.Dxc5 Kh7 Černý nemůže sebrat nebezpečného pěšce, protože po 31…Vxd7? by přišlo jednoduché 32.Dc8+ a černý ztrácí věž.

32.Dd5 Dg5 33.De4+ Dg6 34.Dd5 Dg5 35.De6 Lepší bylo 35.Vf5 s ideou dalšího Ve5, což mohlo přijít již o dva tahy dříve.

35…Dg6 36.Dc7?! Dg5 37.Dd6 Dg6 38.Dc7?! Dg5 39.Dc6? Bílý si zjevně neví s pozicí rady, nevidí cestu k výhře s převedením věže na e sloupec a partie po několika dalších tazích skončila remízou. 1/2 – 1/2

Ještě hůře než mistr světa je na tom třetí nasazený hráč turnaje Wesley So, který je se 2 body až na 90. místě. Začátek tohoto obřího turnaje bohužel nevyšel dobře ani velmistrům Vlastimilu Jansovi a Sergeji Movsesjanovi, kteří zatím uhráli pouhého půl bodu a jsou na 147. a 151. příčce.

PAVEL MATOCHA

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*