Finální vidlička

Na konci Světového poháru favorit padl. Na začátku české extraligy favoriti drží

Nejdelší a nejdůležitější šachový turnaj letošního roku skončil v pátek v ruském Chanty-Mansijsku až závěrečným rozstřelem. Finále, kde spolu bojovali hlavní favorit Světového poháru Ding Liren a ázerbájdžánský velmistr Tejmur Radžabov, začalo podle papírových předpokladů. V první partii Radžabov nezískal bílými ani stín výhody a ve druhé si černými ani neškrtl. Ding Liren v zahájení anglickou hru převedl do Maroczyho sicilské, rochnul si na dlouho a velmi přesvědčivě demonstroval, jak má bílý takové pozice hrát. Eliminace možnosti černého na dámském křídle i úderu v centru, rychlý nástup na královském křídle f4, g4, h4 a pěšci valí do Baku.

Jenže ve třetí partii Ding zopakoval Marshalův útok z první partie a tvrdě narazil, když Radžabov na základě domácí přípravy odblical skoro čtyřicet tahů až do vyhrané koncovky. Čtvrtá partie v klasickém tempu skončila rychlou remízou a šlo se do tie-breaku.

Všichni včetně mistra světa Magnuse Carlsena, který pro Chess24 komentoval průběh rozstřelu ve zrychleném šachu, očekávali bezpečné vítězství čínského velmistra. Jenže Radžabov se dokázal ubránit v první, druhé, třetí i čtvrté rapidové partii, a to i s pouhými několika sekundami na hodinách.

Rozhodnutí padlo v páté rozstřelové partii. V blicce přešel Ding Liren s časovým náskokem do koncovky, kde i stál trochu lépe – měl převahu střelce proti jezdci – jenže přehlédl jezdcové vidličky a prohrál. Podívejte se na klíčové přehlédnutí, které asi stálo čínskou jedničku Dinga Lirena vítězství ve Světovém poháru. Byl po této prohře otřesen, v šesté partii již nedokázal vyrovnat, a tak pohár pro vítěze pozvedl outsider.

Ding–Radžabov Světový pohár 2019

52.Kb5?? Prakticky každý jiný tah držel rovnou pozici, která se kvůli dlouhonohému střelci bude hrát lépe bílému, ale tento tah prohrává.

52…Jf5 Bílý zjevně při předchozím tahu přehlédl, že zde nebude moci uhnout napadeným pěšcem (53.g4?), protože mu hrozí vidlička na d6. Jak ví každý kavárenský hráč, na posledních vteřinách bývají jezdci pro takové zákeřné vidličky nejnebezpečnější figurou.

53.Kxa5 Jxg3 54.Sb5 g5 55.Kb4 Ke5 56.Kc3 Kf4 57.Kd2 Jd4 58.Ke1 Kg3 59.Sc6 h4 60.e3 Jf2 61.Kf1 Jxh3 62.e4 Jf4 63.e5 h3 64.Sc6 h2 65.Sb7 g4 66.Sc6 Kh3 67.Sb7 g3 68.Sc8+ Kh4 69.Sb7 Kg5 70.Se4 Kg4 71.e6 Jxe6 72.Kg2 Jf4+ 73.Kh1 Jh3 74.Sf3+ Kf4 75.Kg2 Jf2 76.Kf1 Kxf3 a dva tahy před matem (77.Ke1 Ke3 78.Kf1 h1D#) se bílý vzdal. 0–1

Den po skončení Světového poháru začala nejvyšší domácí soutěž družstev. Dva hlavní favorité české extraligy – ratingově nejsilnější Nový Bor a loňský vítěz Lysá nad Labem – jeli na severní Moravu a v sobotu i v neděli v zápasech s Labortechem Ostrava a se Slavojem Poruba uhájili všechny body. Nedělní souboj Lysé s Porubou byl ale až nečekaně dramatický. Po prohrané partii Vojtěcha Pláta totiž Lysá dlouho prohrávala 2:3 a otočila zápas na nejtěsnější možné 4,5:3,5 až v samém závěru díky výhrám Alexeje Kislinského a Jevgenije Najera.

Zbylé zápasy prvního a druhého kola české extraligy se budou hrát o následujícím víkendu a jejich přímý přenos můžete sledovat na webu chess.cz/extraliga.

PAVEL MATOCHA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*