Vůně duše – Sergej Movsesjan

  • člen týmu mistrů světa a olympijských vítězů ( Arménie )
  • vítěz několika mezinárodních turnajů ( např. Karlovy Vary 2007, Sarajevo 2002 a 2007 )
  • výborný hráč simultánek naslepo

Když se mluví o tom, že se svět zmenšil, a použije se přitom slovo globalizace, neexistuje lepší příklad než Sergej Movsesjan. Sergej je Armén, který se narodil v gruzínském Tbilisi, kde chodil do ruské školy a na juniorském mistrovství světa vystupoval pod gruzínskou vlajkou; později se s rodiči přestěhoval do Česka a hrával za Českou republiku, potom za Slovensko a nyní žije v Praze a hájí barvy Arménie. 

   Když dodám, že Sergej mluví plynule a bez jakéhokoli přízvuku osmi jazyky, získáme základní portrét velmistra Movsesjana. Tento portrét však není zdaleka úplný, spíše je to pouze hrubá osnova, linie jeho života v pár bodech.

   Prvními šachovými knihami, které začal číst budoucí velmistr, byly učebnice hry pro samouky od Laskera a Capablanky a také poměrně obtížná kniha Síla pěšce od Genricha Kasparjana, kterou Sergej přečetl, když mu byly čtyři roky. Možná proto, když se začal šachem vážně zabývat, převyšoval jiné děti stejného vzrůstu o hlavu. Jeho šachový růst však narušila ekonomická krize v Gruzii, k níž došlo po rozpadu Sovětského svazu.

   Skutečná Movsesjanova kariéra začala teprve po přestěhování do České republiky roku 1994. Rychle se stává mistrem, potom velmistrem, dostává se až do čtvrtfinále mistrovství světa a vyhrává mnohé mezinárodní turnaje. 

    V minulém desetiletí se mu podařilo dosáhnout dlouhé série vítězství. Vyhrál postupně turnaje v Sarajevu, Karlových Varech, přebor Slovenska i silný velmistrovský turnaj ve Wijk-aan-Zee v roce 2008. I když byl tento turnaj považován za druhý ve srovnání s hlavním, ve kterém hrála světová špička, i tohoto turnaje se účastnilo hodně silných velmistrů. V dalším roce se Sergej v hlavním turnaji ve Wijk-aan-Zee podělil o druhé místo s Levonem Aronjanem a Tejmurem Radžabovem a předstihl i Magnuse Carlsena a další elitní hráče planety. Tehdy Movsesjanův rating dosáhl hodnoty 2751 a on se dostal do první desítky na světě. 

   Když k domu dodáme, že se stal mistrem Evropy v bleskové hře (2002) a v klasickém šachu získal v přeboru kontinentu stříbro (2008) a v dalších letech se rozdělil o první místo (2013), je možné si představit, jakým je Sergej Movsesjan silným velmistrem.

   Sergej říká, že se s každým člověkem snaží mluvit jeho rodným jazykem. Proto je pro něj nejhorší soutěží šachová olympiáda, kdy je nutné uchylovat se ke všem jazykům, které zná. „K večeru mi začíná třeštit hlava. Na druhou stranu, mluvit s lidmi jejich rodným jazykem je tak příjemné,“ přiznává velmistr.

   Česky píše články sám a jeho slovní zásoba je velmi rozsáhlá, i když podle Sergejova názoru čeština není nejlehčí slovanský jazyk. Hodně čte a to  – kromě vrozeného nadání na jazyky – také přispívá k jeho bravurnímu zvládání cizích řečí. 

   Myslím, že pro něj více než pro mnohé jeho kolegy hraje velkou roli nálada, se kterou přistupuje k turnaji. Od ní se pak odvíjí jeho forma a v důsledku toho i celkový výsledek.

   Na mistrovství Evropy na Krétě v roce 2017 se Sergeji Movsesjanovi nedařilo. To se někdy stane. Kdysi dávno v jednom rozhovoru řekl: „Hrát šachy je pro mě téměř vždy zajímavé. Jsou však turnaje, kdy se nedaří a všechno je vzhůru nohama. Měl jsem i období – trvalo zhruba dva týdny – kdy jsem se nemohl na šachy dokonce ani podívat. I během těchto dvou týdnů jsem však věděl: černé období skončí – a znova to bude zajímavé. 

   Příznivci Sergeje Movsesjana si jsou jisti, že toto období překoná a oni znovu uvidí velmistra v plném lesku jeho talentu.

 

Autor Vlastimil Chládek 

   

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*