Carlsen jako smrtka

Mistr světa dominoval na dalším superturnaji a jeho rating míří do oblak

V minulých dnech nebyli v Číně jen Miloš Zeman s hokejisty, ale také šachový velmistr Pentala Harikrišna, který sice reprezentuje Indii, ale již řadu let žije v Praze. V Šen-čenu se zúčastnil velmi silně obsazeného turnaje – hrály tam i trojka a čtyřka světového žebříčku – a rozhodně tam nebyl jen do počtu.

Šňůrou čtyř výher v řadě mezi třetím a šestým kolem se Harikrišna dostal v Šen-čenu do samostatného vedení, když své soupeře přehrával ve zcela vyrovnaných koncovkách (prohlédnout si je můžete na facebookové stránce Chess Café). Indický velmistr kráčel pro největší triumf své kariéry, ale v posledním desátém kole zakopl v duelu s čínskou jedničkou a světovou trojkou Dingem Lirenem, a tak doslova na cílové pásce ho v turnaji předstihla holandská jednička a světová čtyřka Anish Giri.

Zároveň s čínským superturnajem probíhal ještě silněji obsazený podnik v Německu. Turnaje Grenke Classic se zúčastnili i světová jednička Magnus Carlsen a dvojka Fabiano Caruana. Při pohledu na tabulku by vzdálený pozorovatel mohl říct, že tito dva favorité splnili papírové předpoklady a bojovali o první místo, ale ve skutečnosti byl Grenke Classic další spanilou jízdou mistra světa Carlsena, který „kosil“ všechno, co se mu postavilo do cesty. Před posledním kolem, které se dohrávalo včera po uzávěrce této rubriky, měl Carlsen šest a půl bodu z osmi partií, bodový náskok před druhým Caruanou, bod a půl před třetím Maximem Vachierem-Lagravem a dva a půl bodu před čtvrtým Višvanáthanem Ánandem.

PAVEL MATOCHA

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*