Sklo prasklo

Favorizovaný Nový Bor musel k extraligovému titulu poblahopřát Výstavišti Lysá nad Labem

Novoborský SK dominoval v posledním desetiletí české šachové extralize dlouho nevídaným způsobem. Od roku 2010 pravidelně každý rok vyhrával domácí soutěž družstev, prakticky se bojovalo jen o druhé místo a o sestup. Nový Bor zářil i na mezinárodní scéně. Kromě jednoho vítězství na Evropském klubovém poháru dokázal z této prestižní soutěže přivézt ještě několik další medailí.

Díky sponzorství odpadové společnosti AVE, jejíž spolumajitel Roman Mužík je prezidentem 1. novoborského ŠK, jsou novoborští klubem se zdaleka nejvyšším rozpočtem. Zatímco většina extraligových týmů platí svým hráčům 1500 až 3000 Kč za partii a někteří hrají i zadarmo, v novoborském týmu není výjimkou honorář 15 000 Kč za partii. To umožnilo získat do týmu nejen nejlepší české velmistry, ale i zahraniční posily z – pro ostatní týmy – cenově nedostupné úrovně.

Na začátku letošní sezony to při pohledu na soupisky vypadalo opět jednoznačně. Průměrný rating základní sestavy 1. novoborského ŠK byl 2652 elo, zatímco u dalších dvou týmů GASCO Pardubice a Výstaviště Lysá nad Labem byl průměrně o 100 bodů nižší na každé z osmi šachovnic. A ještě větší ratingový rozdíl je při porovnání prvních tří náhradníků – zatímco Nový Bor má náhradníky s ratingem nad 2700 elo, Lysá nad Labem je zde o 150 elo níže, což už je téměř rozdíl výkonnostní třídy. A ostatní extraligové týmy mají hráče ratingově ještě slabší než Pardubice a Lysá nad Labem, ty ze slabší poloviny tabulky dokonce často nastupují i se sotva divizními hráči.

Papírové předpoklady se ale letos nenaplnily. Ve čtvrtém kole se novoborští střetli s Lysou nad Labem a nedokázali v utkání vyhrát ani jednu partii. A protože ukrajinská posila Výstaviště Ruslan Ponomarjov přehrála na první šachovnici ruskou posilu sklářů Nikitu Vitjugova, začala se rodit senzace. Výstaviště Lysá nad Labem vydrželo nepokořené až do posledního kola a po osmi letech tak jako první tým dokázalo sebrat novoborským titul.

Naproti tomu Nový Bor na Bílou sobotu ještě prohrál s Pardubicemi, na Velikonoční neděli jen remizoval se Zikudou Turnov a tak tak získal alespoň bronzové medaile. Závěrečné extraligové trojkolo totiž nepotkalo v dobré formě novoborského lídra a nejlepšího českého šachistu Davida Navaru (ve všech třech partiích se dostal do prohraných pozic a jen díky své extrémní houževnatosti a vynalézavosti dokázal dvě z nich remízově zachránit, přesto je ale 1 bod ze 3 partií s ratingově slabšími soupeři zklamáním). Když se k tomu přidala absence hlavních zahraničních posil (Nový Bor hrál každý z posledních tří zápasů pouze se dvěma místo se třemi možnými cizinci), byly z toho pouhé 4 body ze závěrečných 9 možných.

K letošnímu extraligovému titulu tak novoborští museli jít pogratulovat šachistům z Lysé nad Labem, jejíž lídr Jevgenij Najer se stal i nejlepším individuálním hráčem soutěže, když vybojoval 9,5 bodu z 11 partií. Stříbrné medaile získali velmistři z Pardubic, zklamaní novoborští skláři skončili až třetí.

PAVEL MATOCHA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*