Salieri může být úspěšnější

Odkazem na Šachový vlak začala v Praze nová historie šachových turnajů

Cesta nápodoby úspěšného a nevymýšlení již vymyšleného se v případě Číny ukázala jako velmi efektivní a úspěšná. A to nejen v ekonomice, ale i třeba v šachu. Před lety se mnozí Číně vysmívali, že všechno jen kopíruje, ale dnes je říše středu zřejmě největší ekonomikou světa a vítězem posledních šachových olympiád.

Čínskou cestou se vydali i organizátoři Pražského mezinárodního šachového festivalu, který ještě celý tento týden probíhá v hotelu Don Giovanni, a sklízejí úspěch. Den před prvním kolem, inspirováni Šachovým vlakem, elegantně upozornili na svoji akci speciální tramvají, která jela z Anděla právě k hotelu Don Giovanni a v níž si cestující mohli zahrát bleskové partie s šachovými velmistry. Hosty na slavnostním zahájení výborně bavil kouzelník, který stejně jako při Sněženkách a Machrech, lázeňských dostaveníčkách šachových legend a mladičkých Ulrik, předváděl své triky nejen na pódiu, ale pak i mezi popíjejícími velmistry a sponzory.

Především však je Pražský mezinárodní šachový festival přenesením konceptu slavných turnajů ve Wijk aan Zee do České republiky. To potvrzuje i ředitel pražského festivalu Petr Boleslav, který pro podtržení tohoto zdroje své inspirace pozval do Dona Giovanniho na návštěvu i Jeroena van der Berga, ředitele turnaje z Wijk aan Zee.

V rámci Pražského mezinárodního šachového festivalu se hrají tři hlavní turnaje v klasickém šachu. Prvním je uzavřený velmistrovský Masters s průměrným ratingem deseti velmistrů ze širší světové špičky přes 2700 ELO. Druhým je Challengers, rovněž uzavřený desetičlenný velmistrovský turnaj, a třetím pak velmi silně obsazený otevřený turnaj s necelými dvěma stovkami startujících. Hráči hrají nejen o hezký cenový fond ve výši 1,3 milionu korun, jejž umožnil hlavní sponzor turnaje, firma AVE, ale také o kvalifikaci pro příští rok – vítěz „openu 2019“ totiž získává automaticky pozvánku do Challengers 2020 a vítěz Challengers 2019 do Masters 2020.

Ve všech třech turnajích bojují i čeští reprezentanti. V Masters to jsou česká jednička a dvojka David Navara a Viktor Láznička, kterým se první polovina turnaje bohužel příliš nepodařila a jsou zatím – společně s jedním ze dvou hlavních favoritů Richardem Rapportem – na posledních místech. Lídrem po odehrání pěti z devíti kol je mladý a velmi talentovaný polský velmistr Jan-Krzysztof Duda se 3,5 bodu, s půlbodovým náskokem na Nikitu Vitjugova a Radosława Wojtaszeka.

V Challengers soutěží čtyři čeští reprezentanti, z nichž dva, Jan Krejčí a Peter Michalík, jsou společně s ratingovým favoritem Davidem Antónem Guijarrem a mistryní světa Ju Wenjun ve vedoucí tříbodové skupině. A další dva naši – zkušený Jiří Štoček a nejlepší junior Thai Dai Van Nguyen – jsou o pouhý půl bod v závěsu.

Otevřený turnaj začal později a při švýcarském systému po třech kolech – čtvrté se dohrávalo včera až po uzávěrce LN – nemá smysl průběžné výsledky hodnotit.

Máte-li to do pražského hotelu Don Giovanni daleko, můžete průběh partií sledovat v online přenosu na webu Praguechessfestival.com.

Ne každý může být Mozartem a složit geniální skladby, jako je třeba opera Don Giovanni, a Mozartem inspirovaný Salieri může být ve svém čase dokonce i úspěšnějším než rozcuchaný výstřední génius.

PAVEL MATOCHA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*