Šampioni diktují tempo

Mistr světa Carlsen a jeho předchůdce Ánand jsou v průběžném vedení po poločase Wijk aan Zee

Šachový Wimbledon, jak bývá přezdíván elitní turnaj ve Wijk aan Zee, hostí i letos mimořádnou sestavu. Mezi čtrnácti účastníky jsou i mistr světa Magnus Carlsen a jeho dva předchůdci na šachovém trůnu Višwanáthan Ánand a Vladimir Kramnik a několik hráčů z první světové desítky (Šachrijar Mamedjarov, Ding Liren a Anish Giri). Ti jsou doplněni top hráči s atraktivním útočným stylem (např. Ian Něpomnjašči a Richard Rapport) a také domácími reprezentanty. Po osmi z třinácti kol jsou v čele peletonu Carlsen s Ánandem s 5,5 body, těsně pronásledovaní trojicí Něpomnjašči, Ding a Giri. Tabulku zatím překvapivě uzavírá Vladimir Kramnik s 2 body, kterému se letos v nizozemském letovisku vůbec nedaří.

Podívejme se blíž na jízdu veterána Višwanáthana Ánanda, který letos oslaví padesátiny a byl nejen mistrem světa, ale neuvěřitelných třicet let se udržuje v první světové desítce. Ve Wijku v sedmém kole narazil na Vladimira Kramnika, od kterého před dvanácti lety přebíral žezlo mistra světa.

Vladimir Kramnik ve 13. tahu zahrál velmi nešťastný tah g4, po kterém prakticky ztratil možnost bezpečně uklidit svého krále a strategicky byl v prohrané pozici. Na diagramu je situace o tři tahy dále, která nevypadá, že by ji bílý mohl dlouhou udržet.

Jenže Ánand zřejmě nečekal takovouto šílenou divočinu v duelu s Kramnikem a místo aby zapojil do útoku spící věž tahem 16…Vae8, začal měnit figury (včetně dámy) a za pár tahů byla pozice nejen vyrovnaná, ale dokonce možná i příjemnější pro bílého s jeho dvojicí střelců.

Zde tak již bylo zřejmé, že partii nerozhodne rychlý útok na krále, ale že oba hráče čeká dlouhá manévrovací bitva. Přenesme se o dalších dvacet tahů, ve kterých se moc nestalo, do závěrečné rozhodující fáze partie.

42.Vhg3? Kramnika k jeho škodě neopouštějí útočné choutky, zjevně hodnotí pozici mnohem optimističtěji, než reálně stojí. Po skromném 43.Sb3 s následnou výměnou silného černého jezdce na c4 by měl partii udržet.

42…Vxh5 43.Vxg7+ Ke6 Kdyby černý neměl jezdce na c4, který kryje pole e3, dal by nyní bílý šach věží 44.Ve3+, sebral jezdce na e7 a partii vyhrál. Jenže ryby na stromech nerostou, třeba je chytat v rybníku.

44.Sa4 Vah8 45.Sf4 Vh2+ Vidličku jezdcem 45…Jf5?? samozřejmě černý dát nemohl kvůli jednotahovému matu 46.Sd7#.

46.Kf1 Vh1+ 47.Ke2 Va1 48.Sb5 Va2+ 49.Kf1 Vh1+ 50.Kg2 Vaa1 51.Sxc4 Bílý konečně odstraňuje mocného černého oře, který kryl klíčové pole e3, jenže zde to již takticky nevychází.

51…Jf5! Nyní vidličku lze nasadit a jí partie prakticky končí. Černý nejen opět kryje pole e3 před šachem, tentokrát druhým koněm, ale získává i rozhodující materiální převahu.

52.Sxd5+ Kxd5 53.Kf3 Jxg3 54.fxg3 a4 Tohoto pěšce už nejde zastavit.

55.Kg4 a3 56.Va7 a2 57.Kf5 Vh2 a bílý se vzdal. 0-1

PAVEL MATOCHA

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*