Jubilea šachových Kozorohů

Velmistr Vlastimil Hort oslavil v minulých dnech 75. a Vlastimil Chládek 60. narozeniny

Šachy mi v životě hodně daly, mám jim co vracet, říkává šachový mecenáš a majitel Dopravních staveb Brno Vlastimil Chládek. Často zmiňuje šachová pravidla, na kterých oceňuje, že jsou jasná a jednoduchá a nedají se různě ohýbat, obcházet a dezinterpretovat.

Tento víkend Vlastimil Chládek oslavil šedesátiny a při té příležitosti představil svou novou knihu Vůně duše. Jsou v ní komentované partie, které Vlastimil Chládek hrál proti mnoha slavným šachistům, včetně „nesmrtelné partie“ – výhry nad Borisem Spasským, desátým mistrem světa šachové historie. Dalšími soupeři, se kterými se autor knihy v simultánkách utkal, byli například Garri Kasparov, Anatolij Karpov, Viktor Korčnoj, Vladimir Kramnik, Višvanáthan Ánand či Judit Polgárová. V knize najdete i portréty těchto velmistrů. Pro Vůni duše je napsal velmistr a spisovatel Genna Sosonko, který se se všemi těmito legendami znal osobně.

Vůně duše ale není jen o šachu. Obsahuje výběr nejzajímavějších blogů, jež Vlastimil Chládek psal uplynulých deset let na web Praguechess.cz a které ilustroval malíř Vladimír Véla. Autorovy úvahy, postřehy, glosy, zamyšlení a eseje se dotýkají mnoha oblastí života – rodiny, byznysu, sportu, snů, nemoci, vztahů… Snaží se zachytit záblesky nevysvětlitelných souvislostí, popsat momenty ze života, než navždy zmizí v zapomnění, nenechat proplynout mezi prsty události velké i drobné, často snad nahodilé a tajemné, přesto ale důležité.

Kombinuje striktní logiku černobílého světa šachu a čísel s nekonečnou paletou všech ostatních barev a jejich nepřeberných odstínů ve vztazích, jednání, přemýšlení. Ta kniha se mohla jmenovat i Vůně barev, protože barvy a pestrost jsou pro autora a jeho vnímání života a světa zásadně důležité. Jenže mu nejde jen o tento materiální svět, tuší něco za ním a nad ním. Andělé, stejně jako sny a vize, jsou pro Vlastimila Chládka podstatnou součástí reality.

Knihu Vůně duše, stejně jako autorovu minulou knihu Poděkování andělům, si můžete objednat u vydavatele Pražské šachové společnosti e-mailem (prazska.sachova@gmail.com), kniha stojí 390 korun.

Přesně v den narozeninové oslavy Vlastimila Chládka slavil své 75. narozeniny i jeden z jeho soupeřů, žijící legenda českého šachu velmistr Vlastimil Hort. Společně s výročími obou Vlastimilů – Kozorohů si v první polovině ledna připomínáme i výročí velmistra Paula Kerese, kterého Hort označuje za „největší šachovou osobnost“, s níž se v životě setkal.

PAVEL MATOCHA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*