Giriho ulička

Přeborník Ameriky se vzdal Nizozemci v naprosto remízové pozici, ale Nor přesto vyhrál další turnaj

Již posedmé vyhrál Magnus Carlsen úvodní superturnaj roku, který předevčírem skončil v nizozemském Wijk aan Zee. V přímém souboji lídrů v desátém kole přetlačil Magnus Carlsen svého předchůdce na šachovém trůnu Višvanáthana Ánanda v jezdcově-věžové koncovce autrhl se do samostatného vedení. Na záda mu dýchal pouze domácí reprezentant Anish Giri, snímž v loňském ročníku turnaje musel Carlsen podstoupit rozstřel o vítězství.

V jedenáctém kole se Giri na Carlsena bodově dotáhl, když byl neuvěřitelně obdarován americkým šampionem Samuelem Shanklandem, který se mu vzdal vnaprosto remízové koncovce. Vtiskovém středisku turnaje dlouho vládlo přesvědčení, že zobrazený výsledek 1:0 na online přenosu je jen chyba v záznamu, že partie musela skončit remízou. Podívejte se na diagram závěrečné pozice.

Giri–Shankland Wijk aan Zee 2019

Jezdec černého je chycen a bílý ho sebere, jenže ani následná materiální převaha střelce a pěšce nestačí k výhře. Pokud černý prostě postaví krále na c8 nebo a8, kvůli patům udrží pěšce na b7 atím i remízu.

Giri, jak po partii přiznal, viděl, že jeho jediná šance na vítězství v partii je psychologická, že soupeř uvěří, že je v bezvýchodné pozici, a sám se vzdá. Proto zahrál rychle a důrazně poslední tah b6 apodíval se na Shanklanda pohledem: „To jako chceš ještě tahat?“ Shankland pokrčil rameny a podal mu ruku, že se vzdává.

Giri se ještě ubezpečil: „Vzdáváš se?“ A pak mu s nevinným úsměvem prozradil, že to je přece úplně tupá remíza.

„Byl to nejhorší okamžik mého šachového života,“ řekl pak Shankland.

Nizozemští fanoušci doufali, že jejich velmistr Giri by konečně mohl zase tento turnaj vyhrát. Posledním domácím vítězem byl Jan Timman v roce 1985. Po nejsilnějším nizozemském šachistovi turnaje Anishi Girim dokonce i partyzánsky pojmenovali jednu z uliček ve Wijk aan Zee. Jenže ve dvanáctém kole, kde Giri jen remizoval, dokázal Carlsen opět vyhrát, když porazil polského mladíčka Jana-Krzysztofa Dudu. Opůl bodu opět poodskočil.

V posledním, třináctém kole se potkali právě Giri s Carlsenem adomácí velmistr měl výhodu bílých figur. Pro organizátory finále snů. Jenže světový šampion předvedl, kdo je v šachu králem, apartii naprosto bezpečně a z pozice síly zremizoval.

Giri–Carlsen Wijk aan Zee 2019

Černý má kvalitu navíc a mohl hrát tuto pozici na výhru. Po manévru 25…Vc8 a následném 26…Vc1 by vyměnil bílému věž azačal nepříjemně tlačit na pěšce f2. Jenže Carlsen již mnohokrát prokázal, že není maximalista, aže když mu k vítězství v turnaji stačí remíza, vezme ji:

25…Dc8 26.De4 Sxb4 27.Jxb4 Vf4 28.Dc6 Vfxb4 29.Dxd6 Df8 30.Dxe5+ a remis. 1/2 – 1/2

 

PAVEL MATOCHA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*