Smír nad Temží

Caruana unikl kulkám, Carlsen noži. A na rozhodující partii mistrovství světa se stále čeká.

Mistrovství světa v šachu se přehouplo do druhé poloviny a po sedmi partiích je stav duelu mezi mistrem světa Magnusem Carlsenem a jeho vyzyvatelem Fabianem Caruanou vyrovnaný. Všech sedm partií skončilo remízou, byť tedy v první partii minul výhru Carlsen a v šesté partii Caruana.

Podívejme se na kritické pozice, které mohly měnit vyrovnaný stav zápasu. Nejprve mohla jít do vedení světová jednička, a to na samém počátku souboje. Ostatně titulek článku k této partii na nejsledovanějším šachovém zpravodajském webu ChessBase byl více než výmluvný: Caruana uhnul kulce. A dodejme, že hned několikrát.

Caruana–Carlsen
Zápas o mistra světa, 1. partie
Londýn 2018

Bílý je paralyzovaný, černý dominuje a mohl partii rychle rozhodnout obětí kvality 38…Vg3! 39.Jxg3 hxg3 40.Vg2 Da1 a je po partii. Carlsen místo toho zahrál 38…Se5 a po 39.Kc2 Dg7?! 40.Jh2 přidal hrubou chybu Sxc3?? a nyní již je rozhodující výhoda pryč a bílý zvládne přejít do sice horší, ale udržitelné koncovky. Přitom stačilo zahrát 39…b5 s dalším b4, nebo 40.Dg1 s dalším b5 a b4 a děravou pozici by udržet nešlo.

Potom se hrály čtyři partie, které nikde nevybočily z remízových vod, byť třeba hned v druhé partii měl Caruana pěšce navíc, ale v dané věžové koncovce to stále nebyla převaha dostatečná k zisku celého bodu. To až v jejich šestém londýnském střetnutí, ve kterém vyzyvatel svého zkušenějšího soka velmi hezky přehrál a mistr světa se zachraňoval obětováním figury za několik pěšců. Nejprve to byly tři, pak už jen dva a nakonec jen jeden. Jenže Caruana měl posledního pěšce, o kterého nesměl přijít, a tak pozice byla dlouho objektivně remízová. Ale v 68. tahu po předchozí chybě bílého mohl naopak skórovat vyzyvatel.

Carlsen–Caruana
Zápas o mistra světa, 6. partie
Londýn 2018

Caruana zahrál 68…Jf3?, na což přišlo 69.Kh7 a pozice se opět bez chyby soupeře již nedá vyhrát. Ani jeden ze soupeřů, ale ani komentující velmistři neviděli neuvěřitelnou cestu k výhře, kterou ukazoval počítač:

68…Sh4! 69.Sd5 Je2 70.Sf3 Jg1!! „Tento tah člověk nemůže najít,“ tvrdil ve svém tweetu bývalý mistr světa Garri Kasparov.

71.Sd5 Sg5 72.Kh7 Je2 73.Sf3 Jg3 74.Sg4 Pointa celého manévru. Bílý střelec musí takto pokrýt oba pěšce a tím ztrácí kontrolu nad důležitou diagonálou a2-g8.

74…Kf7 75.Kh8 Se3 76.Kh7 Sc5 77.Kh8 Sf8 a bílý brzy dostane mat.

PAVEL MATOCHA

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*