Třpyt sklářů ve Středomoří

Elitní velmistři měli na Evropském poháru v řeckém Chalkidiki několik totálních blackoutů

Novoborský šachový klub opět potvrdil, že patří mezi naprostou evropskou elitu. Na Evropském klubovém poháru (EKP), který skončil minulý týden na řeckých plážích v Chalkidiki, vybojoval stříbrné medaile, když mu zlato uniklo jen neskutečně smolně a těsně.

V sestavě AVE Nový Bor byli dva nejlepší čeští reprezentanti David Navara a Viktor Láznička a pak tři reprezentanti Indie, dva z Polska, jeden z Rakouska. Silný tým od počátku prokazoval, že patří mezi hlavní favority. Jenže v předposledním kole trestuhodně vypustil výhru nad italským týmem Obiettivo Risarcimento z Padovy a trest opravdu přišel. V konečném účtování měli novoborští stejný počet bodů jako Mednyj vsadnik z Petrohradu, ovšem horší pomocné hodnocení, dané výsledky jejich soupeřů.

Podívejte, kde novoborské sklo nečekaně prasklo. Na páté šachovnici hrající Krišnan Sasikiran v partii s italským velmistrem Danielem Vocaturem měl na šachovnici tuto pozici.

Pozice je sice objektivně vyrovnaná, ale dvě bílé věže proti černé dámě by měly znamenat pohodlnější hru pro novoborského velmistra. V zápase navíc v tuto chvíli vedl AVE Nový Bor 3:1, takže k vítězství jim stačila od Sasikirana remíza.

Bílý mohl hrát prakticky cokoliv, nejlépe asi uhnout věží po sedmé řadě z napadeného pole na f sloupci na b7 nebo na d7. Černý by pak nemohl zároveň hlídat pěšce a4 a g7 a musel by hledat nějakou remízu věčným šachem.

Jenže Sasikiran zahrál šokující 39.Vxg7+??, čímž odevzdal černému věž, protože po 39…Dxg7 nemohl dámu dobrat druhou věží, neboť by již nestihl králem zastavit volného a-pěšce. Muselo tedy přijít 40.Vxa4 a po dalších šesti tazích se bílý vzdal. 0-1

Ještě horší spaní než Sasikiran musel mít na EKP lídr vítězného Bronzového jezdce z Petrohradu Peter Svidler. Ruský supervelmistr totiž ve druhém až pátém kole nedokázal získat ani půl bodu, což při vyhlašování vítězů glosoval: „Chtěl bych týmu z mého domovského města pogratulovat k vítězství na EKP. Vyhráli, přestože dávali ostatním výhodu jedné neobsazené šachovnice.“ Vskutku, aby velmistr parametrů osminásobného přeborníka Ruska prohrál na první šachovnici důležitého turnaje čtyřikrát za sebou, to šachová historie nepamatuje.

Bílý má o pěšce víc, černý zase aktivnější figury a lépe ukrytého krále, pozice je vyrovnaná. Černý posledním tahem 31…Dh6 napadl bílého pěšce a hrozí vtrhnout královnou do soupeřova týla. Bílý to mohl jednoduše pokrýt tahem 32.Kg1 a partie by měla skončit remízou.

Místo toho ale Svidler zahrál 32.Df3?? a po 32…Dxh2+ 33.Kf1 f4 se vzdal. 0-1

Zde měl ruský velmistr partii dokonce vyhranou. Stačilo ještě jednou pokrýt pole d3 (například tahy Db1, Db3 nebo Vd1) a převaha tří pěšců by se musela brzy projevit. Jenže Svidler měl další zatmění a zahrál 41.Sc3??. Zřejmě neviděl strašlivý úder 41…Jd3!, po kterém bílý nemůže tohoto oře sebrat svým, protože ten nesmí přestat střežit pole h3 (jinak by totiž po Dh3+ a Jf3 dostal bílý hned mat). Velmistři pak zahráli již dva tahy 42.Kh1 Jf3 43.h4 Jxh4 a Svidler se vzdal. 0-1

PAVEL MATOCHA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*