Vlak plný kouzelníků

Již po osmé je Šachový vlak na cestě po střední Evropě, letos projíždí Českou republikou a Polskem

rochu jak spolužáci Harryho Pottera si mohli připadat účastníci již osmého ročníku Šachového vlaku. A nejen proto, že Praha je magická, jak napsal Ripellino, ale také kvůli odjezdu vlaku z nástupiště 4 3/4.

Sto tři šachistů z 22 zemí celého světa se potkalo minulý týden v pátek ráno ve Vládním salonku na hlavním nádraží v Praze a minutu před desátou očekávali příjezd svého speciálního expresu na pátém nástupišti, kde už byly u Hagrida shromážděny i jejich kufry. Minutu po desáté však odjížděli z nástupiště čtvrtého a nikdo z ostatních cestujících, třeba fanoušci české fotbalové reprezentace, podupávající na vedlejším peroně v očekávání vlaku na Slovensko, si ničeho nevšiml.

Účastníci tohoto mezinárodního šachového turnaje hrají své partie výhradně ve vlaku, jehož vagony jsou přestavěny na turnajové sály, a odpoledne a večer si užívají lákadel a svodů etapových měst. V Ostravě většina šachistů se svým doprovodem vyrazila do barů Stodolní ulice a na October fest, někteří si šli prohlédnout industriální park kolem bývalého dolu Hlubina a dva nejšťastnější se dostali i do Heligonky na nové představení Jarka Nohavici Bo Mozart. Ve Varšavě obdivovali z trosek a popela znovu vystavěné Staré Město, v Krakově malebnou židovskou čtvrť Kazimierz a příjemnou cestu po břehu Visly.

Po sedmi kolech turnaje, v době uzávěrky této rubriky, byla ve vedení tříčlenná skupinka Alexander King, West Guy a Thomas Broek se šesti body. Nejlepšími z českých hráčů v turnaji byli prozatímně Michal Špaček, Jiří Groh a Jakub Novák se ztrátou bodu a půl na čelo pelotonu. Kdo se bude radovat z vítězství po posledním, jedenáctém kole na konci cesty po trase Praha – Ostrava – Varšava – Krakov – Hradec Králové – Praha, bude známo dnes odpoledne a zveřejněno na webu Praguechess.cz i na facebookovém profilu Chess Train.

Novinkou letošního, již osmého ročníku Šachového vlaku, tohoto světově unikátního projektu Pražské šachové společnosti a Českých drah, je řešitelská soutěž. Její účastníci se musí v omezeném čase 45 minut pokusit vyřešit co nejvíce z 12 zadaných úloh, matů druhým tahem. Vstupní podmínkou pro přihlášení do soutěže bylo vyřešení této dvoutažky. Zkuste si ji.

PAVEL MATOCHA

Mezinárodní mistři z Austrálie a z Ukrajiny, West Guy (vpravo) a loňský vítěz Roman Chajeckij, na sebe narazili v 7. kole. Partie skončila remízou. FOTO ANEŽKA KRUŽÍKOVÁ

Řešení:

1.Kxg7!

1…Sxc3 2.Jxc3#

1…d4 2.Vc4#

1…b2 2.Va3#

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*