Cimrmanova stoletá úloha

Šachoví skladatelé oslavili sto let Československa jubilejním turnajem. Zvítězili Rus, Ukrajinec a Litevec

Sto let od založení Československa si připomněli šachisté na celém světě, a to kompozičním Jubilejním turnajem Československo 100, kterého se zúčastnilo 97 skladatelů z 24 zemí a jehož výsledky byly vyhlášeny v den oslav založení Masarykova a Štefánikova státu. Do soutěže bylo přihlášeno celkem 169 skladeb, čímž se Jubilejní turnaj Československo 100 zařadil mezi světově nejpočetnější skladatelské turnaje posledních let.

Účastníci této soutěže, kterou na podnět Nadace 42 uspořádaly Český šachový svaz a Slovenská organizace kompozičního šachu, měli devět měsíců na vytvoření originálních šachových skladeb ve třech odděleních. V soutěži dvoutažek zvítězil ruský skladatel Anatolij Slesarenko, v oddělení pomocný mat druhým tahem se vítězem stal ukrajinský kompozitor Vasyl Kryžanivskyj a ve volné skupině, kam mohla být zaslána jakákoliv skladba evokující sté výročí založení Československa, vyhrál Victoras Paliolinis z Litvy. Litevský skladatel zkomponoval úžasnou ornamentální sérii 8 diagramů se 17 pomocnými maty 5. tahem – když je položíte vedle sebe, čtete slovo Československo (prohlédnout si ji můžete na facebookovém profilu Chess Café). Ve třetí kategorii volných skladeb uspěl i český skladatel Václav Kotěšovec, jehož práce byla odměněna stříbrnou medailí.

Podívejme se na vítěznou skladbu v klasice klasik, jimiž jsou dvoutažky. Diagramy, kde hledáte mat druhým tahem, jsou známé již od 14. století. Liší se nejen krásou, což je stejně jako třeba u obrazů velmi subjektivní kritérium, ale také obtížností. Tu už lze změřit lépe, například když zadáte stejnou skupinu dvoutažek stejné skupině řešitelů, můžete pak porovnat, který diagram jich vyřešilo nejméně či u kterého na řešení spotřebovali nejvíce času. Právě vítězná skladba Anatolije Slesarenka byla i úlohou ze všech nejtěžší. V řešitelské soutěži dvoutažek Jubilejního turnaje Československo 100 ji v časovém limitu devíti minut dokázali správně vyřešit jen 4 účastníci z 12. Zkuste si ji také.

Anatolij Slesarenko

Jubilejní turnaj

Československo 100, 1. místo

Bílý dá mat 2. tahem

Druhou úlohu z tohoto turnaje, kterou jsme vybrali na ukázku, je žertovná skladba valašského šachisty Stanislava Juříčka, který v liptákovských archivech objevil tuto skladbu nejslavnějšího českého rodáka Járy Cimrmana.

Jára da Cimrman

Liptákov, 28. 10. 1918

Bílý na tahu vyhraje

Pod diagramem bylo vzorně ostrouhanou tužkou úhledným písmem Cimrmanovou rukou napsáno: „Na příkladu tomto jasně demonstrovati, že úvodní pohyb pěšce o jedno pole škodlivý jest, vždyť i prostá ekonomická zásada praví: ‚Proč dělati něco nadvakráte, lze-li to najednou?‘ Pevně věřím, že úloha tato, ač v šuplíku stolu mého dosud ladem ležící, alespoň ke stému výročí naší republiky zveřejněna bude.“

Správné řešení je 1.a4! s rychlým postupem pěšce do dámy. Po chybném 1.a3? bílý po přesné reakci černého 1…h5! ještě prohraje.

Badatel Juříček dodává: „Na této úloze, která tvoří základní pilíř Cimrmanovy teorie pohybu pěšců, demonstroval velikán zcela přesvědčivě, že úvodní tahy o jedno pole jsou v podstatě škodlivé.“

PAVEL MATOCHA

VLADO HRTKO

 

Správné řešení:

1.Jd6! s hrozbou matu 2.Jf5. Nevychází 1.gxf4 s hrozbou 2.Dxa7# kvůli obraně 1…Sb3.

1…Je5 2.Dxa7#

1…Sc5 2.Jc6#

1…Sxc2 2.Jxb5#

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*