Číňanky na vrcholu

Mistrovství světa žen v Šanghaji vyhrála velmistryně Ťü Wen-ťün

třet mezi Jardom a Paťom o jedenáctimiliardový dluh čínské skupiny se ztraceným bossem lehce zastínil jiný a mnohem zajímavější čínský střet. Minulý týden v Číně vyvrcholil zápas o mistryni světa, ve kterém se střetly čínské velmistryně Tchan Čung-i a Ťü Wen-ťün.

Obhájkyně titulu Tchan Čung-i tahala od počátku desetipartiového zápasu za kratší konec. Velmistryně Ťü Wen-ťün vyhrála druhou, třetí a pátou partii, a i když její soupeřka snížila ve čtvrté a šesté partii, zvítězila vyzývatelka jistě již v základním čase.

Říkáte si, že jste o těchto dvou šachistkách a vlastně ani o probíhajícím mistrovství světa, které skončilo v pátek v Šanghaji, ještě vůbec neslyšeli? Po pravdě řečeno, není to tím, že ve stejné době českému mediálnímu prostoru dominoval spor čínské společnosti CEFC Europe a banky J&T o splacení poměrně velkého dluhu. Problém je jinde, závada tentokrát není na vašem přístroji… Tento na šachovnici velmi atraktivní souboj, kdy obě čínské velmistryně do sebe ostře bušily od první partie a žádné velmistrovské remízky a nudné berlínské obrany nebyly k vidění, totiž nejenže neměl od Mezinárodní šachové federace odpovídající marketingovou podporu, ale především byl jen závěrem chaotického a podivného systému ženského mistrovství světa.

Mezi muži se ctí tradice a mistrem světa se může stát jen ten, kdo stávajícího šampiona porazí v titulovém zápase, kam se může kvalifikovat pouze vítězstvím v turnaji kandidátů, kde se potkává vždy osm hráčů z absolutní světové špičky (a kam jsou rovněž jasně daná kvalifikační kritéria). Naproti tomu mezi ženami se jeden rok o korunku mistryně světa soupeří ve vyřazovacím turnaji a ve druhém roce zase v zápase a pak opět ve vyřazovacím turnaji. Kvůli tomuto chaotickému způsobu se bývalá mistryně světa a aktuální ženská ratingová jednička Chou I-fan rozhodla, že těchto ženských cyklů se už účastnit nebude.

Velmistryním Ťü Wen-ťün a Tchan Čung-i to ale nevadilo a svým soubojem nejen potěšily šachové fandy, ale zároveň velmi zřetelně ukázaly, že mezi ženami šachovému světu dominuje Čína. Podívejme se na dvě hezká finále z tohoto zápasu.

PAVEL MATOCHA

34.Dxg7+! Hezká oběť dámy směřující k dvoutahovému matu.

34…Kxg7 35.Vxg5+ A černá se vzdala, protože fyzicky na šachovnici 35…Kh8 36.Vh6# již vidět nechtěla. 1-0

4.Dxg7+! Hezká oběť dámy směřující k dvoutahovému matu.

34…Kxg7 35.Vxg5+ A černá se vzdala, protože fyzicky na šachovnici 35…Kh8 36.Vh6# již vidět nechtěla. 1-0

Ťü Wen-ťün a Tchan Čung-i (vpravo) svým soubojem nejen potěšily šachové fandy, ale zároveň ukázaly, že mezi ženami šachovému světu dominuje Čína. FOTO WCH

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*