Smutně jako s Vugarem

David Navara začal v Šamkiru skvěle, ale v poločase mu došel dech. Šanci na reparát bude mít v Bielu

ejlepší český šachista patřil na konci dubna mezi deset topvelmistrů, kteří byli pozváni do Ázerbájdžánu na Gašimovův memoriál 2018. Společně s Navarou to byli i mistr světa Magnus Carlsen a jeho minulý vyzyvatel Sergej Karjakin, nejlepší čínský šachista a poslední olympijský vítěz Ding Liren či bývalá světová jednička Veselin Topalov a samozřejmě i nejlepší hráči Ázerbájdžánu. 

Memoriálem Vugara Gašimova je každý rok uctívána památka mladého velmistra a člena tamní reprezentace, který před čtyřmi roky ve věku 27 let podlehl rakovině. V knize Můj šachový svět na něj vzpomíná David Navara: „Dokázal hrát naplno řadu hodin, přičemž soupeřovy chyby ho motivovaly k ještě silnější hře. Dobře vím, o čem píši. S Vugarem jsme odehráli celkem osm partií, přičemž skóre je 6:2 v jeho prospěch. Mnohdy jsem dosahoval dobrých pozic, ale Vugar dokázal na šachovnici držet napětí a hrál dobré tahy tak dlouho, až jsem zákonitě udělal chybu. Hrál jsem v životě s mnoha soupeři, ale málokdo jiný mne dokázal porážet podobným způsobem.“

Český velmistr začal na tomto turnaji výborně, když mimo jiné černými figurami velmi bezpečně udržel remízu s mistrem světa Carlsenem, ale po čtyřech remízách přišla bohužel série čtyř proher. David Navara tak držel v Šamkiru vzpomínku na Vugara Gašimova až příliš doslovně, po osmi partiích měl skóre 2:6, stejně jako činilo jeho celoživotní skóre s velmistrem Gašimovem. Poslední remíza už na výsledku nic podstatného nezměnila a český reprezentant skončil v turnaji se 2,5 bodu na posledním místě.

Na opačném pólu tabulku bojovala světová jednička Magnus Carlsen, který také turnaj se šesti body nakonec vyhrál, s velmistrem Dingem Lirenem, jenž skončil o půl bodu na druhém místě. Čínská jednička, která bude soupeřem Davida Navary v rámci letošního festivalu ČEZ Chess trophy 2018 (13. až 16. června v Michnově paláci v Praze na Kampě, více na www.praguechess.cz), vzápětí po úspěchu na turnaji kandidátů opět ukázala, že patří do nejužší světové špičky.

Mistr světa Carlsen předvedl několik krásných partií, ve kterých své soupeře čistě přehrál. Jedna z nich byla v předposledním kole s holandským šampionem Anishem Girim.

Bílý má sice d pěšce navíc a černý na dámském křídle zmrzačenou pěšcovou strukturu, ale přesto Magnus Carlsen hodnotil tuto pozici již jako lepší za černého, protože může snadno rozvíjet útok na soupeřova krále a vylepšovat postavení svých figur.

20…f4! S hrozbou 21…f3 a ziskem figury.

21.Je4 Se7 22.gxf4 Dxf4 23.a4 Jb4 24.De2 Dh6 25.Vbd1 Jd5 26.Vg1 Kh8 27.Sf1 Vf4 28.Je5 Vdf8 Ukazuje se, že Carlsen měl pravdu, útok černého se rozvíjí „sám od sebe“ a bílému se těžce hledají tahy, o plánu ani nemluvě.

29.f3 Vh4 30.d4 Jf4 31.Dd2 Sxb3 32.Vb1 Sxa4 33.Sb5 Sxb5 34.Vxb5 De6 35.Db2 Sd8 36.Jg5 De8! 37.Vb3 Sxg5 Lepší bylo 37…Vf5!, což vyhrávalo prakticky okamžitě 38.Je4 Vfh5.

38.Vxg5 Je6 39.Vg4 Vxg4 40.fxg4 Dd8 41.Vh3 Dd5+ 42.Kg1 De4 43.Db4 Vf6 a bílý se vzdal. 0-1

Velmistru Navarovi se superturnaj v Šamkiru nepovedl, ale již v červenci bude mít na turnaji ve švýcarském Bielu šanci na reparát v uzavřeném turnaji se světovou špičku. Hrát tam budou mj. světová jednička Carlsen, trojka Mamedjarov a šestka Vachier-Lagrave.

PAVEL MATOCHA

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*