Turnaj na střeše Lucerny

Přijďte si zahrát bleskový turnaj s velmistry Davidem Navarou, Dingem Lirenem a dalšími velmistry

Na krásu staré stověžaté Prahy je nejkrásnější pohled ze střech a věžiček, zvláště když jsou v samém centru metropole. Z paláce Lucerna každý zná Velký sál z plesů, Music bar z koncertů a také kino, ale jeho velké střešní terasy jsou běžně veřejnosti uzavřeny. V úterý 12. června odpoledne v rámci zahájení festivalu ČEZ Chess Trophy 2018 ale budou mít šachisté a šachoví fanoušci mimořádnou příležitost prohlédnout si Prahu právě ze střechy Lucerny a ještě si zde zahrát turnaj!

Díky kavárníkovi Ondřeji Kobzovi a Pražské šachové společnosti se každý může přihlásit do otevřeného turnaje v bleskovém šachu, který se bude hrát 12. 6. od 15 hodin a kterého se zúčastní i hlavní hvězdy festivalu – nejlepší český šachista David Navara a čtvrtý nejlepší hráč světa Ding Liren. Kromě nich bude v turnaji hrát i několik dalších velmistrů a šachových osobností. Pro účast v turnaji není žádné výkonnostní omezení, jen je třeba se přihlásit předem.

Druhou mimořádnou šachovou akcí, které se v rámci ČEZ Chess Trophy 2018 můžete zúčastnit, je simultánka čtvrtého nejlepšího hráče světového žebříčku a posledního olympijského vítěze Dinga Lirena. Čínský velmistr bude v neděli 17. června od 15 hodin v Michnově paláci v Praze hrát najednou proti 30 soupeřům, a i vy můžete být jedním z nich. Místo stojí 2990 Kč. Na bleskový turnaj i na simultánku se můžete hlásit na prazska.sachova@gmail.com, více informací o festivalu ČEZ Chess Trophy 2018, jehož jsou Lidové noviny mediálním partnerem, najdete na webové stránce praguechess.cz.

Hlavním bodem festivalu bude souboj nejlepšího českého a nejlepšího čínského šachisty na dvanáct partií v rapid šachu. David Navara má Dingu Lirenovi co vracet, jejich partie na Memoriálu Vugara Gašimova se mu totiž vůbec nepovedla.

Memoriál V. Gašimova 2018

Navarovi se zahájení nevydařilo – bělopolný střelec bílého má být ve španělské zabiják, a ne chcípáček jako zde.

21.Sb1 Jb3 22.Va2 Jc5 23.Sc2 Vfb8 I když počítač hodnotí pozici jako téměř vyrovnanou, stojí černý z praktického hlediska mnohem lépe. Bílý má všechny figury hůře postavené a nemůže je moc vylepšit.

24.g3 h5 25.h4 Sh6 26.axb5 axb5 27.Vea1 Vxa2 28.Vxa2 Kg7 29.De2 Vb7 Černý má jasný plán hry na dámském křídle, spojený s postupem b4, kdežto bílý žádnou protihru nemá.

30.De1 Dc7 31.Kg2 Db6 32.Kf3?! Kam jde bílý král?

32…Vc7 33.Kg2? Nikam… Zase couvá zpátky. To je ale již rozhodující chyba, po které bude s partií rychle konec. Navara měl hrát Va3, nebo Db1 či Dd1, a bránit tak plánovanému postupu černého (b4 a Jd3).

33…b4 34.cxb4 Jd3 35.Sxb3 cxd3 36.Vc2 a bílý se vzdal, protože nezabrání tahu Ve2. 0-1

PAVEL MATOCHA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*