Napínavý výlet do neznáma

Šachový geocaching spojuje putování po desce se 64 černobílými políčky s výpravou do přírody

S dobrodružnou výpravou do neznámých krajin mají šachy společného víc, než si myslíte. A to nejen přímočaře banálně, že různá zahájení jako třeba skotský gambit, dámská indická či sicilská mohou vybízet k cestování prstem po mapě. Především totiž sama šachová partie je překvapivou cestou neznámým terénem ve světě 64 polí. Cestou, kterou podstupujete společně se svým soupeřem.

Občas se dostanete do prostředí, kde se ztrácíte jak v nejhustší mlze. Občas vidíte tak daleko a za tolik horizontů, že propadáte euforii. Občas je kolem vás tolik děr a hlubin, že z toho dostáváte závratě. Ale přesto jdete stále dál, někdy pomalu, jindy mimořádně rychle, vždy ale jen krok za krokem. Krajina před vámi se přitom stále mění a vy nesmíte ani na chvíli polevit v pozornosti, neboť nehledě na délku trasy, co už máte za sebou, může být váš následující tah krokem úplně posledním.

Toto objevování neznámého má pro některé šachisty takové kouzlo, že pro své dobrodružné výpravy nepotřebují opustit svůj pokoj. Pro řadu dalších ale není 64 polí jediným světem, kde žijí a kde jsou šťastní, a cestují normálním světem, stejně jako ostatní smrtelníci.

I proto jsou tak oblíbené výlety Šachovým vlakem či šachové dovolené v exotických krajích – spojují cestu ve světě dvojrozměrném i v tom multidimenzionálním.

Právě v Šachovém vlaku se ukázalo, že mnoho šachistů propadlo též keškařské vášni. Geocaching čili keškaření je turistikou za poznáním, objevováním nových krajin a míst, ale také historických či jiných souvislostí daného prostředí a hledáním pokladů. Po celém světě jsou skryty miliony kešek, které geocacheři, v Česku často řečení kačeři, mohou ulovit. Sotva najdete jedno turisticky zajímavé místo, v jehož okolí by nebyly alespoň dvě kešky.

Takový kačer si před výletem stáhne do své GPS navigace seznam těchto kešek v okolí své cesty a pak se je snaží najít. Někdy k získání přesných souřadnic potřebuje i řešit různé úkoly, výjimečně dokonce i úlohy šachové. Když kešku najde, zapíše se do logbooku, takového vrcholového deníku, z pokladu ve skrýši si může něco odnést na památku a na oplátku by zase sám měl něco k pokladu přidat.

V České republice jsou dokonce již dva tucty speciálních šachových kešek. K jejich objevení občas potřebujete nejen umět vyřešit nějakou tu trojtažku, ale také třeba znát něco z šachové historie. A čím těžší cesta, tím samozřejmě větší radost z dosažení cíle.

Pražská šachová společnost za podpory Šachového svazu ČR připravuje nejen nové šachové kešky, ale zároveň i rozmístění památečních šachových figurek do skrýší některých nešachových kešek. A časem možná i vytvoření unikátní metakešky či odehrání šachově-keškařské partie.

PAVEL MATOCHA

Chcete-li se do tohoto projektu zapojit, tedy máte-li rádi šachy i geocaching, neváhejte se ozvat na tento e-mail:

prazska.sachova@gmail.com

Keškařské vášni propadli i šachisté. V České republice jsou již dva tucty speciálních šachových kešek. FOTO ARCHIV

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*