LEDECKÁ Z ČESKÉHO TĚŠÍNA

1.LIGA – ZÁPAD VŠE SE ZAMOTÁVÁ! 1. LIGA – VÝCHOD DOTÁHNE OUTSIDER SENZACI?

Sezóna českých soutěží družstev v těchto týdnech vrcholí. Minulý týden jsme se věnovali Extralize, tentokrát se podíváme na 1. ligy. Zatímco v západní skupině se boj o postup pořádně zamotává, ve východní skupině vede překvapivě Slavoj Český Těšín. Dotáhne outsider, který nastupuje bez jediného velmistra senznační postup do Extraligy?

Překvapením turnaje je fantastická jízda Slavoje Český Těšín

Západní skupina je vše, jenom ne jasná! První tři družstva se poperou o jediné postupové místo do nejvyšší tuzemské soutěže. Nejlépe má našlápnuto Bartoš Unichess s 20 body, jen bod za nimi jsou TJ Neratovice A, které čeká příští kolo klíčový zápas právě s pražským celkem. Se ztrátou 3 bodů na první místo je poslední reálný adept na vítězství ŠK Dopravní podnik Praha, kterého čekají už jen družstva z dolní poloviny tabulky. Následuje mezera a kuriózní situace, kdy celky na 4. a 9. místě dělí pouhé 3 body! Již jistým sestupujícím je ŠK JOLY Lysá nad Labem C, který má na svém kontě 0 bodů. S více než velkou pravděpodobností padá i TJ Neratovice B se 4 body, kdy by se musel stát zázrak, aby se tento celek udržel. Na posledním sestupovém místě je QCC České Budějovice, ovšem díky výhře nad celkem SK OAZA Praha je jejich situace ještě nadějná. Jak se hrálo v 8. kole minulou neděli? V boji o postup naplno bodovali jen Bartoš Unichess, který deklasoval oslabený TJ Slavia Hradec Králové, který přijel jen v 7 lidech a dostal nadílku 7 : 1. Naopak TJ Neratovice A pouze remizovaly s 2222 ŠK Polabiny B 4 : 4, stejný výsledek uhrál i ŠK Dopravní podnik Praha s týmem ŠK Sokol Vyšehrad, tj. 4 : 4. Důležitou výhru urval tým TJ Bohemians Praha s beznadějně posledním celkem letošního ročníku 1. Ligy západ ŠK JOLY Lysá nad Labem C ovšem pouze nejtěsnějším rozdí- lem 4,5 : 3,5. O teoretickou šanci se zachránit zabojovali TJ Neratovice B, když dokázali poprvé v sezoně zvítězit na úkor TJ Pankrác taktéž nejtěsnějším rozdílem 4,5 : 3,5. Damoklův meč visel nad celkem QCC České Budějovice, který dokázal využít domácí prostředí a ve veledůležitém zápase porazil hostující celek SK OAZA Praha v poměru 5,5 : 2,5. Nejlépe bodujícím hráčem je Sebastian Plischki s výkonem 7/8, který hájí 4. šachovnici v ŠK Dopravní podnik Praha

Navzdory papírovým předpokladům drží tři kola před koncem první postupovou pozici Slavoj Český Těšín, který vede ligu bez jediného velmistra v sestavě! Na dostřel se ovšem drží hned několik týmů a závěr bude jistě velmi napínavý. S bodovou ztrátou je tým ŠK Gordic, se třemi body ztráty pošilhává po postupu i ŠK Staré Město, které čeká v 9. kole právě lídr východní skupiny. Kdo ještě může promluvit do bojů o nejvyšší příčky, je BŠŠ Frýdek-Místek „B“, resp. šanci má i TŽ Třinec. Na opačném pólu tabulky je situace taktéž nejasná. Podobně jako ve druhé skupině na posledním místě se krčí tým s jistým sestupem, Agentura 64 Grygov, ovšem poté mají oba namočené celky teoretické šance na záchranu. A jak týmy v posledním kole bojovaly, že se tabulka takto vyjasnila? V 8. kole si svou pozici jednoznačně pojistil Slavoj Český Těšín drtivou výhrou proti trá- pícímu se celku Panda Rychnov nad Kněžnou A jednoznačně 7,5 : 0,5. V boji o body nutné pro záchranu neuspěla KVS Ekodivize Opava, kdy domácí prostředí nebylo zužitkováno a hostující celek BŠŠ Frýdek-Místek „B“ živí své naděje na postup po výhře 2,5 : 5,5. Lokomotiva Brno A přivítala trápící se Agentura 64 Grygov, kdy domácí bezpečně zvítězili 5,5 : 2,5. Naopak ve velmi vyrovnaném utkání mezi celky TŽ Třinec a ŠK Gordic slavili těsné, ale o to cennější vítězství hosté, 3,5 : 4,5. V souboji o střed tabulky se radoval domácí celek Slavia Kroměříž nad hosty z TJ Ostrava „A“ nejtěsnějším rozdí- lem 4,5 : 3,5. V posledním zápase osmého kola byla k vidění remíza mezi domácími Šachy Hošťálková a hosty z ŠK Staré Město 4 : 4. Nejvíce individuálních bodů má druhou šachovnici hájící Vojtěch Zwardoň s 6,5/7. Stejného bodového výsledku dosáhla i Olga Sikorová, která je sice na soupisce uvedena jako náhradník, ale kromě 7. kola byla u všech zápasů Třince. Konečné poř.

 

 

Autor: Pražská šachová společnost – šachový týdeník 23. 2. 2018

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*