Šachová fake-news

Do hlavních zpráv se šachy nedostanou moc často, ale minulý týden se jim to povedlo. Reuters, BBC, Washington Post i Lidové noviny informovaly, že Mezinárodní šachová federace (FIDE) má zmražené peníze, že jí švýcarská banka USB zablokovala účty kvůli obchodům jejího prezidenta Kirsana Iljumžinova se syrským režimem Baššára Asada.

V březnu má v Berlíně probíhat turnaj kandidátů mistrovství světa, a tak si média ještě přisadila spekulaci, že účastníci turnaje možná nedostanou slíbené honoráře, protože FIDE se nedostane do té doby ke zmraženým penězům.

Jaká je realita? Švýcarská banka (prozatím) žádný účet FIDE nezablokovala, ale upozornila ji, že v rámci švýcarské strategie „bělení peněz“ tak učiní nejpozději v dubnu, protože prezident FIDE Kirsan Iljumžinov je na sankčním seznamu USA. Mezinárodní šachová federace si tedy jen musí rychle otevřít účty u jiné banky, pravděpodobně i v jiné zemi a tam peníze odeslat.

FIDE tedy žádné peníze zablokované nemá, a pokud by k tomu došlo, honoráře pro účastníky turnaje kandidátů by vyplatil přímo pořadatel, společnost Agon. V horší situaci, jak přiznává i pokladník FIDE Adrian Siegel, by však byli třeba zaměstnanci federace, pokud by tedy nestihla včas otevřít účty jinde.

Žádné zmražené peníze

Kauza FIDE v nelichotivém světle ukazuje nejen na novinářskou práci s informacemi, ale také na celý švýcarský boj proti praní špinavých peněz. Švýcarská banka USB věděla, že prezident Kirsan Iljumžinov již řadu měsíců nemá ve FIDE výkonné pravomoci (o ty přišel právě kvůli zapsaní jeho jména na americký sankční seznam), a přesto šachové federaci pohrozila zablokováním účtů.

Oficiálním důvodem zařazení Kirsana Iljumžinova na americký sankční seznam jsou prý jeho obchody se syrským režimem Baššára Asada. To ale Iljumžinov popírá, říká, že Sýrii dodal jen šachové soupravy a že se proti očernění svého jména bude bránit soudní cestou. Neoficiálním důvodem zalistování Iljumžinova mají být jeho přátelské vztahy s Vladimirem Putinem a nejvyššími ruskými byznysovými a politickými kruhy.

Pravdu ohledně Iljumžinových obchodů se sotva kdy dozvíme. Jeho případ stejně jako ruská dopingově-olympijská kauza mohou svědčit o stále intenzivnějším zatahování politiky do sportu a roztáčení kol nové studené války, podobně je však možné, že ruští sportovci brali doping a že Iljumžinov kšeftoval v rozporu s mezinárodními pravidly a že jsou tedy potrestáni po právu.

Jisté ale je, že v rámci informování o aktuálních problémech FIDE novináři krmili svoje obecenstvo fake-news. Aktuálně FIDE peníze ve Švýcarsku zmražené nemá.

Nejlepší šachista všech dob Bobby Fischer po vlastních neblahých zkušenostech s žurnalisty říkával, že je otázka, jestli zabití novináře je vůbec trestným činem.

PAVEL MATOCHA

spolupracovník LN

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*