Žertovné šachové úlohy

Báječné vtipy pro šachové insidery vedly i ke zpřesnění pravidel šachu

Ne šachisté si občas představují naši hru jako přísnou a až strojově logickou, a kdyby měli říct opak ke slovům žert a vtip, řekli by možná šachy. Samozřejmě jsou mimo, a to i když si odmyslíme cimrmanovské „bílý táhl na h12 a zaznamenal první aut v dějinách šachu“ či vtípky šachistů směrované na adresu jejich příliš zahloubaných kolegů. Jako když si v plném turnajovém sále někdo sedl na židli šachisty, který si jen odskočil na toaletu a při návratu pak nemohl najít svou šachovnici.

Žert a vtip mohou být skryté iv šachových pozicích a úlohách. „Žertovné šachové úlohy“ tvoří dokonce samostatnou kapitolu problémového šachu a mají i své heslo na Wikipedii. Podívejte se na několik povedených a bavte se dobře!

Samomat 8. tahem

Samomaty jsou speciálními šachovými úlohami, kde je úkolem bílého hrát tak, aby donutil černého dát mu mat proti své vůli. Taková masochistická úložka – donutit soupeře, aby mě zmatil.

1.Jb1+ Kb3 2.Dd1+ Vc2 3.Sc1 axb6 4.Va1 b5 5.Vh1 bxc4 6.Ke1 c3 7.Jg1 f3 8.Sf1 f2#

Bílý si postupně srovnal své figury do základního postavení (!), černý měl vždy jediný legální tah a nakonec mu nezbylo než dát bílému mat.

Bílý táhne a dá mat 8. tahem

Housenkové téma, při kterém jedna strana postupně posunuje sloupec svých pěšců nebo je postupně konzumuje, je velmi staré, tato úloha od amerického skladatele má už skoro 150 let a jen tak se neomrzí.

1.0–0–0 Kxa7 2.Vd8 Kxa6 3.Vd7 Kxa5 4.Vd6 Kxa4 5.Vd5 Kxa3 6.Vd4 Kxa2 7.Vd3 Ka1 8.Va3#

Černý neměl na výběr – musel postupně brát pěšce za pěšcem, a když je všechny vyčistil a přesunul se králem z a8 na a1, dostal mat.

Vtip občas upozorní na nějakou nedokonalost pravidel a pomůže k jejich zpřesnění. Stalo se tak celkem nedávno v poplatkové politice bank, když někteří přispěvatelé posílali Miloši Zemanovi nižší částky, než byl poplatek banky za jejich připsání na účet. A podobně žertovná úloha Tima Krabbého přiměla Mezinárodní šachovou federaci FIDE přeformulovat pravidlo o rošádě.

Bílý táhne a dá mat třetím tahem

1.e7 Kxf3 2.e8V Kg2 3.0–0–0–0#

Bílý za pomoci své nově proměněné věže rochuje tak, že přesune krále na e3 a věž na e2. Tim Krabbé zde využil mezeru v definici rošády – šachová pravidla v době složení této úlohy totiž takový způsob rochování nezakazovala; protože král ani věž se ještě nepohnuli a rošáda nevedla přes žádné šachované pole, bylo její provedení možné.

Mezinárodní šachová federace FIDE následně přijala k pravidlu rošády dodatek, že rochující věž musí stát ve stejné řadě (nikoliv tedy ve stejném sloupci) jako král.

Tak co, bolí vás od smíchu bránice? Nádhera, ne? Na pomaturitním srazu asi díky těmto fórům největším bavičem večera patrně nebudete, ale matematickým či chemickým vtipům taky nerozumí každý…

PAVEL MATOCHA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*