Vlčnovský šachový festival 1.9. – 3. 9. 2017

Tento víkend ve Vlčnově opět proběhl šachový festival přednášek. Tentokrát byl přednášejícím kromě již tradičního GM Roberta Cveka také mezinárodní mistr Milan Babula. Jeho skvělá metodická přednáška mě zcela nadchla. Pan Babula úžasně  vysvětloval a na praktických ukázkách demonstroval šachové kombinace, vazby, strategii, taktiku atd. Nejvíce mě zaujala věta, že šachista nikdy nemůže vymyslet žádnou kombinaci,  může ji jedině najít. Pan Babula je velmi silný a zkušený mezinárodní mistr a jak sám řekl,  když byl v plné síle tzn. ELO kolem 2400, tak našel v šachové partii kolem 80 % kombinací. Nyní je to již vhledem jeho věku „jen“ kolem 50%, ale jak jsme se mohli přesvědčit na letošním FIDE openu ve Starém Městě,  jeho hra je stále velmi progresivní a silná. Vždyť až do posledního kola bojoval o medaile a jen shodou velmi nevídaných náhod mu uniklo lepší umístění ( na turnaji obsadil nakonec 8. místo ).  Velmi mě také zaujala jeho poznámka, že v minulosti bylo téměř nutností vyhrát „pěknou kombinací“ a vždycky se vyhlašovala cena za nejkrásnější partii. Odměna za tuto partii byla třetina toho co obdržel vítěz turnaje. Takže se jednalo celkem lukrativní finanční odměnu. V posledních letech se podle pana Babuly situace diametrálně změnila, protože nynější mladé hráče zajímá více bod za výhru než cokoliv jiného i na úkor toho, že tahají jasně prohranou pozici jen proto, aby vyhráli na čas.  Což bylo v letech minulých něco nevídaného. Pokud měl někdo prohranou pozici, tak partii vzdal.

Majazev – Illevski Primorska 1974 BNT vyhraje

Odpoledne začal svůj blog přednášek GM Robert Cvek. Bohužel jsem musel po prvním bloku odjet, ale i tak mě hodně zaujal úvod Robertovi přednášky, který byl zaměřen na šachové stroje, programy a vůbec počítače obecně. Velmistr Cvek nám říkal, že bychom vůbec neměli / nebo jen velmi zřídka / tyto prostředky používat. Jednak nynější šachové programy jsou několikrát silnější než nejlepší šachisté na světě, ale hlavně pokud za nás všechno vyřeší „mašina“, tak nám bude velmi otupovat mozek, protože vždycky budeme v podvědomí vědět, že kdykoliv stiskneme tlačítko nápověda, tak šachový stroj za nás hned vše vyřeší. Osobně mě napadlo, že toto platí nejenom v šachu. V dnešní době nás nic nenutí něco hledat nebo po něčem pátral. Vždyť se dá všechno „vygooglit“ .  

GM Cvek to hezky přirovnal s řízením auto. Co nám pomůže, když se budeme učit řídit auto nějaký stroj co za nás vše dokonale odřídí a ukáže nám jak se má správně řídit auto když si to sami nezkusíme. Tím se dostal na téma analýza partií. Mohli jsme si na několika příkladech ve skupinkách zkusit analyzovat různé šachové pozice. Vše se muselo zapisovat na papír. Přesně tak jak to fungovalo dříve, kdy ještě nebyly žádné šachové programy a veškeré analýzy partií dělali jen a pouze sami šachisté. 

Chtěl bych moc poděkovat hlavně Petrovi Koutnému za organizaci tak skvělého šachového festivalu a samozřejmě všem, kteří se na přípravě a organizaci podíleli. Vlčnovjané opravdu velmi povedená akce. Držíme palce v druhé lize.

Roman Hlavička

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*