S Navarou na Navarov

Pojďte na výlet s nejlepším českým šachistou a na křest jeho nové knihy

V hraničních hvozdech Jizerských hor, na půli cesty mezi Železným Brodem a Tanvaldem, stával na pokraji mokřadů záhadný hrad Navarov. Postaven byl za vlády Karla IV. snad jako strážný hrad královský na hranicích země.

Pojďte v sobotu 23. září na zříceninu tohoto hradu na výlet s nejlepším českým šachistou Davidem Navarou pokřtít jeho novou knihu Můj světový šach.

Prvním známým správcem hradu Navarov byl purkrabí Adam Heřman z Heřmanic (1365), po něm přišel Jindřich z Valdštejna (1380) a po něm ještě v devadesátých letech čtrnáctého století Čouchové ze Zásady. Proč se hradní páni střídali na počátku historie hradu tak rychle, není známo. Stejně zůstává záhadou, z čeho hrad žil, protože na rozdíl od jiných hradů a zámků neměl hospodářské zázemí vesnic, které by ho živily.

Za třicetileté války byl hrad opakovaně obléhán a dobyt švédskými vojsky i císařskou armádou a v roce 1644 byl na příkaz císaře pobořen, aby již příště nemohl sloužit Švédům jako pevnost. Ve stejné době byl východně od hradu vystavěn zámek. V následujících stoletích se na Navarově majitelé opět rychle střídali – Zajícové z Házmburka, Smiřičtí, Valdštejnové, Ehrenburkové a mnozí další. Od roku 1895 patřil Navarov Vaníčkům, jejichž potomci ho dostali zpět v 90. letech 20. století v restitucích.

Původ jména neznámý

Tajemstvím je opředena nejen hospodářská existence hradu bez podřízených vesnic, které by panstvo živily, ale také jeho jméno. Ve většině textů o Navarově, včetně brožurky Navarov od Přemysla Špráchala, z níž zde čerpáme, se píše, že původ jména je neznámý. Ve staročeštině slovo návara označovalo chudé jídlo – kaši z krup a hrachu. V severním Španělsku je provincie Navarra. To jsou dvě indicie pro Sherlocka Holmese, víc jich nemáme.

Stejně tak si původem svého jména není jist velmistr David Navara. Možná jeho předci přišli ze Španělska a původně se rod jmenoval Navarra. Možná byli jeho pradědové chudí rolníci, co jedli jen kaši z krup a hrachu.

Velmistr Navara bojuje v těchto dnech v gruzínském Tbilisi na Světovém poháru o vstupenku do turnaje kandidátů mistrovství světa. První zářijovou neděli začalo nejlepších 128 šachistů světa vyřazovací turnaj, z nějž se po třech dnech (dvě partie a případný tie-break) vždy polovina účastníků vrací domů.

V prvním kole měl český reprezentant hratelného soupeře – staršího islandského velmistra Jóhanna Hjartarsona – a první partii hladce vyhrál, v dalších už to bude těžší boj.

Nedostane-li se Navara až do finále, dostane se čtvrtou zářijovou sobotu na Navarov. Můžete tam jít na výlet s ním, nechat si podepsat jeho knihu Můj světový šach a nakonec si s ním i zahrát šachy v simultánce.

Chcete-li vyrazit na výlet na Navarov s velmistrem Navarou nebo chcete-li si koupit jeho knihu, ozvěte se e-mailem (prazska.sachova@gmail.com).

PAVEL MATOCHA

Velmistr Navara pokřtil na zřícenině hradu Navarov před dvěma roky již svou první knihu Můj šachový svět, na snímku s autorem rubriky FOTO ANEŽKA KRUŽÍKOVÁ

 

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*