Karjakinův skalp je víc než Kasparovův

David Navara poskytl po svém návratu z prestižního šachového turnaje v St. Louis exkluzivní rozhovor pro Lidové Noviny. 

PRAHA V pondělí se český šachový velmistr David Navara (32) vrátil ze špičkově obsazeného turnaje v rapid a bleskovém šachu v americkém St. Louis. A byť v konkurenci devíti špičkových hráčů obsadil aktuálně 26. hráč světového žebříčku poslední desátou pozici, zanechal v největším městě státu Missouri pozitivní dojem.

LN S jakými pocity jste se ze zámoří vrátil? Na turnaji v St. Louis jste obsadil poslední příčku, na druhou stranu jste porazil Levona Aronjana a dvakrát Sergeje Karjakina.

Jsem opravdu hodně rád, že jsem se mohl podobného turnaje zúčastnit, všechno bylo výborně zorganizované, ze své hry ale nemám tak dobrý pocit, protože jsem udělal spoustu chyb a skončil zaslouženě poslední. Sehrál jsem i několik velmi zdařilých partií, ale z mého pohledu těch špatných momentů bylo více.

 

LN Z čeho zmíněné chyby pramenily?

Je toho více, v šachu chybují všichni, zvláště když mají na tahy málo času. Zároveň byli soupeři kvalitnější než já, byť rozdíl mezi námi nebyl takový, jak se může z konečných výsledků zdát. Svoji roli sehrálo i cestování, zrušili mi let, takže jsem dorazil o den později a nedokázal se se sedmihodinovým časovým posunem dostatečně srovnat.

LN Dá se říct, že jste byl papírově nejslabším hráčem turnaje?

Šachisté mají několik žebříčků, takže se to těžko hodnotí celkově, ale s ohledem na postavení mých soupeřů v jednotlivých hodnoceních – klasickém šachu, rapid šachu i bleskovém šachu – se dá říct, že jsem byl na papíře nejslabším hráčem. Já jsem na tento turnaj dostal divokou kartu, což bylo velké překvapení nejen pro mě, ale i pro hodně lidí kolem mě.

LN Patřil turnaj k těm nejprestižnějším, které jste absolvoval?

Rozhodně ano. A klidně bych řekl, že to byl ten nejprestižnější, kdybych nebyl ovlivněný vnímáním toho, že z mého pohledu jsou významnější klasické, vícehodinové partie. Ale z hlediska obsazení turnaje šlo nezpochybnitelně o nejkvalitnější turnaj, který jsem kdy hrál, bylo zde pět hráčů z nejlepší desítky žebříčku.

LN Mluvil jste o svých povedených momentech. Je tím největším vítězství nad Sergejem Karjakinem v bleskovém šachu, kde jste mu ve vzájemném souboji nedal žádnou šanci?

Pokud bych měl vyzdvihnout své nejlepší momenty na turnaji, tato partie by byla až na třetím místě. Více si cením vítězství nad Karjakinem v rapid šachu, kdy mi s přípravou hodně pomohl slovenský velmistr Igor Štohl, za což mu patří velké díky, a poté výhry nad Levonem Aronjanem v bleskovém šachu. Po šachové stránce to byly z mé strany nejkvalitnější partie, i když je mi jasné, že média a lidé nejvíce vnímají moji výhru nad Garrim Kasparovem, který je jedním z největších hráčů historie.

LJak vás těší pozitivní ohlasy z řad novinářů, kteří vás hodnotili jako velmi milého, komunikativního a vstřícného?

Hodně mě těší, jsem rád, že jsem v St. Louis zanechal pozitivní dojem.

LN Existují vůbec ve sportu, jako jsou šachy, hvězdné manýry? Že by se hráči vyhýbali fanouškům a stranili se soupeřů?

Určitě ano, ale neřekl bych, že se podle tohoto chování poznají skutečné hvězdy. Většina elitních šachistů je úplně v pohodě. Levon Aronjan je velmi milý člověk a ani další hráči jako Sergej Karjakin hvězdnými manýry netrpí. V tomto ohledu je mi Sergej velmi sympatický, přestože rozhodně nesdílím jeho politické názory.

ANTONÍN VAVRDA

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*