Jak porazit Kasparova

Turnaje v rapidovém i bleskovém tempu v americkém St. Louis vyhrál arménský velmistr Aronjan. 

Skončit poslední není zrovna to, po čem byste toužili. Ale dělit se na jednom turnaji o stejné místo s dvěma bývalými mistry světa současně, a ještě tam porazit legendárního Garriho Kasparova i účastníka posledního zápasu o mistra světa Sergeje Karjakina, to už je jiná káva! Obojí současně se povedlo Davidu Navarovi na turnaji v americkém Saint Louis v rapid šachu. Pak ještě následoval turnaj v bleskovém šachu, po kterém se bohužel česká šachová jednička na posledním místě osamostatnila.

Velmistru Navarovi se dvouturnaj v Saint Louis prostě nepovedl, ale to většina lidí rychle zapomene, na rozdíl od faktu, že tam porazil třináctého mistra světa šachové historie legendárního Garriho Kasparova. Není moc šachistů, kteří by se mohli pyšnit, že mají s Kasparovem pozitivní partiovou bilanci. Navara ano – porazil ho v rapid šachu a v bleskovkách s ním dvakrát remizoval. Podívejte se, jak Navara získal skalp slavného šachisty.

Kasparov v Caro-Kanu obětoval pěšce na f5 za vyřazení černého bělopolného střelce ze hry. Celá partie se točila kolem toho, že Navarův střelec na g6 je jen takový přerostlý pěšec, který nikam nemůže. Bývalý mistr světa našeho reprezentanta přehrál a po 33 tazích měl tuto na mnoho způsobů snadno vyhranou pozici.

Jenže v časové tísni začal dělat chyby a výhodu postupně poztrácel. Po 48. tahu, když už žádnou neměl, se nespokojil s remízou a spadl Navarovi do pasti.

Zde měl Kasparov prostě dámou věčně šachovat černého krále a tím vynutit remízu. Jenže Kasparov zahrál 49.Jc6+?? s vidinou koncovky dáma proti věži, protože černý kvůli hrozícímu matu musí sebrat jezdce dámou 49…Dxc6+. Kasparov bílou dámu rychle sebral 50.Dxc6, ale po Navarově replice 50…Vd6 jen nevěřícně kroutil hlavou, do čeho to spadl, a vzdal se. 0-1

Po vynucené výměně těžkých figur totiž černý f pěšec rychle doběhne na pole proměny…

V kombinaci rapidu a blesku přesvědčivě zvítězil A rmén Levon Aronjan, který rapid vyhrál a v blitzu byl druhý, před Sergejem Karjakinem a Hikaruem Nakamurou. Legendární Garri Kasparov, který hrál první oficiální turnaj po 12 letech šachového důchodu, skončil až osmý v desetičlenném startovním poli. Kasparov těžko rozdýchává prohry, je tedy pravděpodobné, že šlo o poslední turnaj jeho kariéry. Do ringu se 64 poli se proti těm nejlepším už nebude chtít vracet.

PAVEL MATOCHA

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*