Mistr světa přijíždí do Prahy

Šachový festival ČEZ Chess Trophy bude hostit zápas velmistrů Navary a Ivančuka.

David Navara se s Vasilem Ivančukem utkal v Praze již v roce 2009 FOTO ČTK

Vrchol šachové sezony – minimálně pro diváky v Praze – je tady. Pozítří v Michnově paláci v Praze na Kampě začne zápas na dvanáct partií v rapid šachu mezi nejlepším českým šachistou Davidem Navarou a rapidovým mistrem světa Vasilem Ivančukem.

Přijďte se na Kampu podívat, jak tento atraktivní duel bude probíhat. Všechny partie pro diváky v Michnově paláci bude komentovat zkušený český velmistr Robert Cvek, a navíc se můžete těšit na bohatý doprovodný program celého festivalu ČEZ Chess Trophy 2017.

Každý den od čtvrtka 15. června do neděle 18. června se začíná v 15 hodin a kromě zápasu velmistrů si budete moci prohlédnout dvě šachové výstavy a poslechnout šachové přednášky.

Jedním z hostů festivalu bude i legendární český velmistr Vlastimil Hort.

Favoritem zápasu je mistr světa Vasil Ivančuk, který má nejen více zkušeností a vyhrál vzájemný zápas před osmi lety, ale má také o více než sto bodů vyšší rapidový rating – 2827 vs. 2716. Nicméně nejvíce bude záležet na aktuální formě, jakou si oba hráči k zápasu do Prahy přivezou.

Český reprezentant hrál minulé dva týdny na mistrovství Evropy v Minsku, kde začal dost vlažně, ale velmi dobrým finišem se dostal na osmé místo, pouhý půlbod za vítěze. Ukrajinský velmistr hrál Capablankův memoriál na Kubě a naopak ho měl rozehraný velmi dobře, ale dvěma prohrami v závěrečné třetině přišel o vítězství na svém oblíbeném turnaji.

Tradiční Capablankův memoriál tak nakonec přesvědčivě vyhrál indický velmistr Krišnan Sasikiran, který hraje v české šachové extralize za Nový Bor, když získal 6,5 bodu z deseti partií ao celý bod předčil druhého Vasila Ivančuka a třetího Samuela Shanklanda.

Mistrovství Evropy v Minsku se hrálo na 11 kol a ve 400členném startovním poli bylo 200 velmistrů! Český reprezentant David Navara byl nasazenou jedničkou, protože absolutní světová špička se ME obvykle neúčastní, a spolu s ním nás v Bělorusku reprezentovalo ještě několik šachistů (mezi nimi i velmistři Zbyněk Hráček a Peter Michalík a mistr Vojtěch Plát).

Na stupně vítězů se na Mistrovství Evropy probojovali dva ruští velmistři a jeden gruzínský, kteří shodně získali 8,5 bodu. O vítězství Maxima Matlakova před Baadurem Džobavou a Vladimirem Fedosjevem rozhodlo pomocné hodnocení. Za nimi byla jedenáctičlenná skupina osmibodových, v níž byl právě David Navara. Další z našich Zbyněk Hráček skončil na 48. a Vojtěch Plát na 87. místě.

PAVEL MATOCHA

ČEZ Chess Trophy 2017

Michnův palác na Kampě (vstup Všehrdovou ulicí)

čtvrtek 15. června

15.00 – vernisáže výstav uměleckých šachových souprav a šachových fotografií

16.00 – zápas Navara vs. Ivančuk

pátek 16. června

15.00 – kvíz velmistra Horta o legendárním Bobbym Fischerovi

16.00 – zápas Navara vs. Ivančuk

sobota 17. června

15.00 – přednáška velmistra Cveka o šachových zahájeních

16.00 – zápas Navara vs. Ivančuk

neděle 18. června

15.00 – simultánka velmistra Ivančuka proti 25 soupeřům

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*