Když nemůžeš, přidej!

Na mistrovství Evropy jednotlivců v Minsku se našim reprezentantům zatím moc nedaří.

Slavnostní první tah na první šachovnici provedl prezident Evropské šachové federace Zurab Azmajparašvili. U černých figur stojí nejlepší český šachista a nasazená jednička mistrovství Evropy David Navara. FOTO ARCHIV

V nabitém, čtyřsetčlenném startovním poli na mistrovství Evropy jednotlivců, které se nyní hraje v běloruském Minsku, má polovina hráčů titul velmistra. Nasazenou ratingovou jedničkou je český reprezentant David Navara a o kvalifikační místa na Světový pohár bojují z našich ještě Zbyněk Hráček a Vojtěch Plát.

Po úvodních pěti z celkem jedenácti kol turnaje jsou na špici Ivan Čeparinov (Bulharsko), Hrant Melkumjan (Arménie) a Jurij Kuzubov (Ukrajina), kteří zatím ztratili pouhou jednu půlku. Českým reprezentantům první polovina turnaje bohužel tolik nevyšla – Navara s Hráčkem mají jen 3,5 bodu a jsou průběžně až ve čtvrté, respektive páté desítce celkového pořadí. Plát má ještě o půl bodu méně a je na 89. příčce.

Do konce turnaje však zbývá ještě dlouhých pět kol (šesté se hrálo včera po uzávěrce této rubriky), a tak se pořadí v turnaji může ještě několikrát přesypat. Nicméně naši hráči a zejména favorit turnaje David Navara budou potřebovat vpravdě zátopkovský finiš, ve kterém sami nic nevypustí a soupeřům pořádně zatopí.

Náplastí na tenký bodový zisk občas bývají krásné partie. Nejstaršímu z českých reprezentantů Zbyňku Hráčkovi se v prvním kole povedla hezká kombinace proti domácímu Pavlu Lomakov

i.

Běloruský mezinárodní mistr Pavel Lomako posledním tahem centralizoval svého jezdce (10.Jfd5) a asi vůbec netušil, jakého úderu se mu od černého dostane…

10…Sxh3! Černý rozbíjí pěšcový kryt soupeřova krále. Sám sice ještě nerochoval, ale jeho král v centru šachovnice je zatím v naprostém bezpečí, bílý nemá jak vést adekvátní protiútok.

11.Sxh3 Dxh3 Černý obětovává celou věž, přestává krýt pole c7, odkud dostane vidličku, ale mat je víc než jakýkoliv materiál.

12.Jc7+ Kd7 13.Jxa8 h4! Do útoku se kromě dámy a střelce ještě zapojí věž z h8.

14.f4? Pochopitelná snaha vyhnat střelce nefunguje. Bílý měl zkusit 14.Df3, ale i zde by černý po 14…Jf6 15.Dg2 De6 16.Jd5 h3 17.Df3 Vxa8 udržel převahu.

14…hxg3 a bílý se vzdal, protože matu na h2 či na h1 současně zabránit nelze. 0–1

Online přenos partií z mistrovství Evropy můžete sledovat na Chess24.com, kde jsou doplněny souběžným hodnocením počítačem, a podrobné zpravodajství z Minsku včetně komentovaných partií najdete v pátek v Šachovém týdeníku. Tento elektronický časopis vychází již jedenáct let a ve formátu PDF je distribuován e-mailem. Vydává ho Pražská šachová společnost a zdarma si ho můžete objednat na jejím webu (praguechess.cz) nebo e-mailem (prazska.sachova@gmail.com).

PAVEL MATOCHA

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*