Člověk z jiné planety – velmistr Vasyl Ivančuk

Armstrongovy vzlety a pády na planetě Čuky. Fenomenální ukrajinský velmistr přijede v červnu do Prahy.

Armstrong, to je člověk z jiné planety,“ hodnotil výkony fenomenálního amerického cyklisty na Tour de France česko-americký šachový velmistr Lubomír Kaválek.

Lance Armstrong od roku 1999 do roku 2005 vyhrál nejtěžší a nejprestižnější etapový závod světa sedmkrát za sebou, a přestože mu po dopingovém skandálu byly v roce 2012 tyto tituly formálně odebrány, králem cyklistiky zůstal.

Když velmistr Kaválek komentoval Lancovy výkony, psal se rok 2009 a cyklista se po několika letech opět vracel na trať Tour de France. Seděli jsme tehdy na společné večeři s několika dalšími šachovými velmistry a připíjeli na další ročník ČEZ Chess Trophy

Armstrong, hmm hmm, člověk z jiné planety, hmm hmm,“ dodal suše velmistr David Navara a zadíval se na dorůstající měsíc na noční obloze. Podle délky vedení a množství do té doby vypitého alkoholu se celý stůl postupně začínal smát typickému navarovskému vtipu.

U stolu s námi tehdy seděl i člověk z jiné planety, jak kdosi kdysi stručně zhodnotil fenomenálního ukrajinského velmistra Vasyla Ivančuka. Nejen jeho divoké šachové partie, ale především jeho naprosté zaujetí pro hru z něj činí mimořádnou postavu i mezi velmistry.

V následujících dnech velmistr Ivančuk porazil nejlepšího českého šachistu Davida Navaru 5,5:2,5 a odvážel si z Prahy trofej za vítězství na ČEZ Chess Trophy 2009. Za necelý měsíc bude mít velmistr Navara příležitost k odvetě. Velmistr Ivančuk, ak tuální mistr světa v rapid šachu, bude hlavním hostem šachového festivalu ČEZ Chess Trophy 2017 as mnohonásobným českým šampionem se ve dnech 15 .až 17. 6. v Michnově paláci v Praze na Kampě utká v zápase na 12 partií v rapid šachu.

Na zápas Navara vs. Ivančuk se určitě přijďte na Kampu podívat. Stojí za to vidět naživo velmistra, který se již téměř 30 let pohybuje v první desítce nejlepších šachistů naší planety, který vyhrál snad všechny významné turnaje této doby (včetně Wijk aan Zee a Linares) a který kromě mistrovství světa v rapid šachu vyhrál i světový šampionát v bleskové hře.

Podívejte se na dvě ukázky z Ivančukovy tvorby. První je již z osmdesátých let minulého století a Čuky, jak se ukrajinskému velmistrovi v šachovém světě přezdívá, obětoval dámu, aby dal soupeři čtvrtým tahem mat. Druhá je z devadesátých let a ukazuje naopak krásně ulovenou soupeřovu dámu.

PAVEL MATOCHA

32. Dxg8+! Kxg8 Všechny tahy jsou s rámusem, bílý vede černého monarchu na popraviště za zvuku bubnů.

33. Vb8+ Kf7 34.Vf8+ Ke6 35.Sf5# 1-0

27. Sh3!! Sg7 Pokud by černý vzal pěšce 27…Sxb2, vzápětí by přišel o střelce, protože po 28.Vb1 by s ním nemohl uhnout kvůli hrozbě Vb7 se ziskem dámy.

28. Db5! Jenže jak se ukazuje, černý je ztracen tak jako tak. Nyní nemá obranu proti Va7, jeho dáma padá pod stůl. Černý se vzdal. 1-0

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*