Síla rozhodujícího okamžiku

V Norsku se mistruovi světa vůbec nedařilo, v Praze ve stejné chvíli vyhrál.

Vystavené umělecké šachové soupravy studentů VŠUP svedly k partii i legendárního českého velmistra Vlastimila Horta a herečku Marii Kružíkovou. Jejich duel sledoval další z hostů festivalu ČEZ Chess Trophy 2017, nizozemský velmistr a spisovatel Genna Sosonko. FOTO ANEŽKA KRUŽÍKOVÁ

Dva vrcholné šachové podniky, které souběžně probíhaly v minulých dnech v Praze a v Norsku, přinesly řadu pozoruhodných partií. V Praze v zápase na 12 partií v rapid šachu porazil mistr světa Vasil Ivančuk nejlepšího českého šachistu Davida Navaru 7,5 : 4,5 a v norském Stavangeru se v uzavřeném turnaji utkala absolutní světová špička.

Z deseti hráčů z první světové dvanáctky, včetně kompletní první pětky, předváděl nejlepší hru Levon Aronjan, který ve Stavangeru dominoval stejně jako Ra fael Nadal na posledním Roland Garros. Arménský velmistr získal šest bodů z devíti partií, když porazil i světovou jedničku Magnuse Carlsena, dvojku Vladimira Kramnika a minulého vyzyvatele mistra světa Sergeje Karjakina a ani jednou neprohrál.

Na domácím hřišti se naopak vůbec nedařilo světové jedničce Magnusi Carlsenovi. Uhrál jen čtyři body a skončil až předposlední. Jedním z vrcholů norského turnaje byl souboj mistra světa Carlsena s vítězem turnaje Aronjanem.

11.a3!? Sxa3 12.Vxa3! Dxa3 13.c5 Bílý pozičně obětoval pěšce a kvalitu za zavlečení a izolaci černé dámy.

13…b6 14.b4 Je4? Tento logický tah, černý se snaží vyměnit pár lehkých figur, aby ty bílé nemohly ulovit jeho královnu, je chybou a dále to půjde s černým z kopce. Počítač ukazuje, že mohl udržet vyrovnanou pozici po nelidském tahu 14…Db2.

15.Jxe4 dxe4 16.Sxe4 Vb8

17.Sxh7! Po předchozí poziční oběti přichází nyní oběť kombinační, typický taktický úder na pole h7. Bílý má o věž m íň,ale přesto vyhrávající převahu.

17…Kxh7 18.Jg5+ Kg8 19.Dh5 Jf6 20.Dxf7+ Kh8 21.Dc7 Sd7 22.Jf7+ Kh7 23.Jxd8 Vc8 24.Dxb6 Jd5 25.Da7 Vxd8 26.e4 Po sérii prakticky vynucených jediných tahů snížil bílý materiální nerovnováhu a udržel si poziční převahu.

26…Dd3 27.exd5 Dxd2 28.Dc7 Dg5 29.dxc6 Sc8 30.h3 Dd5 31.Vd1 e5? 32.Vd3 exd4 33.De7 Sf5? 34.Vg3 Sg6 35.Dh4+ a černý se vzdal. 1-0

Na rozdíl od mistra světa v klasickém šachu, který byl v minulých dnech ve zjevném útlumu, byl mistr světa v rapid šachu ve formě. Velmistr Ivančuk v Praze při festivalu ČEZ Chess Trophy 2017 ukázal, v čem je síla zkušených hráčů. I když ve větším počtu partií stál lépe jeho soupeř, dokázal ohrožené pozice udržet a ty lepší naopak proměnit. Pomáhalo mu i lepší hospodaření s časem.

David Navara zvládl vyhrát jen jednu partii, zatímco čtyřikrát kapituloval. Naivní fanoušek by řekl, že to vzhledem k průběhu většiny partií bylo nespravedlivé, ale takový je sport. Vrátíme-li se k tenisové paralele, je to podobné, jako když měl Tomáš Berdych proti Rogeru Federerovi letos v Miami dva mečboly, ale nedokázal proměnit ani jediný, zatímco jeho zkušenějšímu švýcarskému soupeři stačil k vítězství v zápase mečbol jediný.

PAVEL MATOCHA

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*