Zlín – Region Panda 3,5:4,5 – 1. liga východ (8.kolo)

Pohled na  do první ligy na zlínský „A“ tým očima kapitána zlínského celku Jakuba Roubalíka.

Když se nedaří, tak se prostě nedaří. V této větě lze jednoduše vystihnout dosavadní prvoligovou sezonu. I proto se obtížněji píšou vzletné metafory, drzé poznámky a další opovážlivá slovní spojení, když výsledková nepřízeň dopadá na celý tým, včetně jeho autora.

Prohráli jsme nejtěsnější rozdílem s celkem Rychnova, tajuplně schovaným v názvu za exotickým zvířetem a typem územního celku. Můžeme si sice lízat rány, že tentokrát to bylo „opravdu blízko“, ale zápis o utkání nemilosrdně vypovídá o něčem jiném.

Jak se zápas tedy vyvíjel? Upřímně, vůbec ne dobře, když celkem brzy po zahájení stál Pavel na prohru.  Není mi doteď jasné jedno jeho rozhodnutí v zahájení (Sb7), po kterém jeho král se ocitl po pár tazích na poli f7. Tam byl pod takovou palbou soupeřových figur, že v zázrak nevěřili ani ortodoxní věřící.

Zápas vyrovnal Pepa Bednařík, který zahrál zahájení postmoderně. Ve své partii se vymezil vůči Stenitzovému tradičnípojetí zahájení i Rétiho hypermode

rnismu, a pojal jej vlastním způsobem. Sebral pěšce, pokryl ho střelcem-domovníkem na e4 a pak několik tahů tahal jen pěšci a králem. Soupeře to natolik vyprovokovalo, že obětoval nekorektně figuru a trvalo ještě dlouho, než přiznal vlastní porážku. (Tuto partii doporučuji přehrávat jen na vlastní nebezpečí a z didaktických důvodů je nevhodná pro děti do 12 let).

Kozusek, Daniel 2204 – Dubina, Pavel 2102  1–0 pgn

Bednarik, Josef 2164  –Kacirek, Petr 2295  1–0  pgn

Pak remizoval Jirka. Tady není moc co napsat: solidní průběh, pomalé, ale jisté výměny, které vyústily v rovnou koncovku. Remiz.

Hodovsky, Jir i2102 – Machlowski, Slawomir 2088 ½–½  pgn

Následně prohrál Martin, který čelil polskému IMku. Marťa sice předvedl sympatický výkon, ale jeho propočet obsahoval větší nedostatky než ten soupeřův. Nejprve ztratil dvě figury za věž, což bylo ještě hratelné. Pak ale udělal rozhodující chybu, po které soupeř spustil útok a získal další materiál.

Senkyr, Martin 2094 – Zeberski, Jakub 2313  0–1  pgn

Podařilo se nám ovšem zase vyrovnat, když se o to postaral Michal na poslední desce. Hrál sice s výrazně elově slabším soupeřem, ale na šachovnici to nebylo vůbec znát. Partie byla dlouho vyrovnaná, pak se rozhodl Michal věc komplikovat oblíbenou obětí kvality. Na první pohled vypadala kompenzace ne zcela dostatečná, Míša však projevil větší zkušenost s hraním s tímto materiálním rozložením a partii vyhrál.

Pavlicek, Miroslav 2046 – Krcal, Michal 2227  0–1  pgn

Dokonce jsme v zápase i jedinkrát vedli, když na 3,5:2,5 se povedlo skórovat mně. Soupeř se inspiroval očividně mou partií s Movsesjanem, já jsem ji trochu vylepšil nápadem počítače. Nicméně pozice zůstává komplikovaná, kdy záleželo na každé jemnosti, kdo udělá dříve nějaký ústupek. Asi největší k mému překvapení udělal soupeř, když se rozhodl nerošovat. Povedlo se mi zahájit útok, který v mém případě také rychle skončil, když jsem si vybral lepší koncovku. No, nebudu si nalhávat, že to bylo záležitostí jednoduché techniky (protože nebylo), ale nakonec se mi ten bod přece jen podařilo ukořistit.

Havelka, Josef 2303 – Roubalik, Jakub 2409  0–1  pgn

Vypadalo to nadějně. Jen půl bod nám chyběl na zápasový bod a jeden bod z 2 na plný bodový zisk. Jak je z celkové výsledku zřejmé, nepovedlo se nám ani jedno. Dramatický zvrat proběhl v Cyrdově partii, když po zajímavé střední hře vznikla remízová koncovka. Vypadalo to, že Cyrda mohl hrát jakékoliv tahy věží a jeho pevnost zůstane neprostupná. Bohužel, byl tam jeden otvírák, který polský soupeř našel a zahrál. Cyrda se ještě bránil, zdali nebude mít další polský IM technické potíže s omezeným časem. To se nestalo.

Ponizil, Cyril 2494 – Sabuk, Piotr 2365  0–1  pgn

Poslední dohrával, v domácím prostředí už poněkolikáté, Kuba Krejča. Sehrál pěknou partii proti silnému hráči, získal pěšce, ale poté v oboustranné časovce mu chyběla větší jistota. Pěšce vrátil v horším vydání, kdy najednou byl jeho král pod velkým útokem. Z ničeho nic se soupeřovy figurky dostaly na Kubova krále, který tuto intervenci střídavě z h a a sloupce nepřežil.

Smajzr, Martin 2240 – Krejca, Jakub 2111  1–0  pgn

Závěrem nevím ani moc co dodat. Je to veskrze nová situace, když po 8. kolech v naší kolonce skví jediný bod. Mohou nás sice mrzet nevyužité příležitosti, ale ty už nejsou aktuální. Nějaká přísada v týmu a jednotlivých výkonech chybí. Snad je ji podaří naleznout co nejdříve, abychom trochu vylepšili bodový součet, když už je záchrana na míle vzdálená. 

Jakub Roubalík SK Zlín

 

 

 

 

 

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*