Rodák z Krymu vyzve Nora

Putinův ctitel, velmistr Sergej Karjakin se v listopadu utká s Magnusem Carlsenem o titul mistra světa

2016-03-28 23_27_35-karjakin CV - Hledat Googlem - Poskytovatel aplikace Internet Explorer_ Anvisgro

Na Krymu narozený ruský velmistr Sergej Karjakin, který do roku 2009 reprezentoval Ukrajinu, vyhrál v březnu turnaj kandidátů a touží vrátit Rusku korunu mistra světa. O tu velmoc přišla před devíti roky, když Višvanáthan Ánand porazil v šampionském zápase Vladimira Kramnika. Po indickém velmistrovi převzal trůn v roce 2013 norský zázrak Magnus Carlsen, který bude letos v listopadu titul obhajovat právě proti Karjakinovi.

Půjde o „nejmladší“ zápas o titul mistra světa v historii, oběma soupeřům bude v době zápasu dohromady 51 let. Součet let Karpova s Kasparovem činil v době jejich prvního zápasu 54 let, u dřívějších šampionů Botvinnika s Petrosjanem to bylo 86 let a u prvního mistra světa Steinitze s Čigorinem dokonce 96 let. Carlsen s Karjakinem byli ostatně zázračné šachové děti a oběma mnozí předpovídali závratnou kariéru. Carlsen se stal velmistrem již ve 13 letech a Karjakin dokonce ještě o rok dříve. A když mu bylo 14 let, tak v bleskové partii porazil tehdejšího mistra světa Vladimira Kramnika.

Vítězství v turnaji kandidátů je prozatímním vrcholem Karjakinovy kariéry, a i když nakonec vyhrál s náskokem celého bodu, moskevské klání rozhodně nemělo jednoznačný průběh. Osm špičkových velmistrů bojovalo v dvoukolovém turnaji každý s každým a po jedenáctém kole, tedy tři kola před koncem, vedl bývalý mistr světa Višvanáthan Ánand a americký velmistr Fabiano Caruana o půl bodu právě před Sergejem Karjakinem. Nicméně vítězem se mohl stát nejen někdo z této trojice, ale také kdokoliv z další trojice (Levon Aronjan, Aniš Giri a Peter Svidler). Jen poslední dva (Veselin Topalov a Hikaru Nakamura) byli v té době již prakticky ze hry.

Poslední, čtrnácté kolo svedlo k jednomu stolu Sergeje Karjakina a Fabiana Caruanu, kteří měli stejný počet bodů. V tomto souboji kdo s koho prokázal ruský velmistr lepší nervy než jeho americký soupeř. Velmistr Caruana se vzdal ve 42. tahu, a velmistr Karjakin tak mohl slavit – vítězství v partii, v turnaji a získané právo vyzvat mistra světa.

Zápas o titul mistra světa mezi obhájcem Magnusem Carlsenem a vyzyvatelem Sergejem Karjakinem na 12 partií se bude hrát v New Yorku a začne 11. listopadu letošního roku. Kromě titulu bude v banku také jeden milion eur, z nichž vítěz bere dvě třetiny a poražený třetinu.

Když Rusko v roce 2014 přičlenilo Krym ke svému území, velmistr Karjakin řekl, že je velmi šťastný, a na Instagram pověsil svoji fotku v tričku s portrétem Vladimira Putina a nápisem: Naše neopouštíme. Jestli potěší Kreml získáním titulu mistra světa, bude zřejmé nejpozději 30. listopadu 2016.

PAVEL MATOCHA

 

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*